Čím víc se Země v historii oteplovala, tím víc se zmenšovala zvířata

Teplokrevná zvířata se v dobách, kdy se Země oteplovala a zvyšovala se koncentrace CO2, zmenšovala. Podle nové studie se to stalo nejméně dvakrát v dějinách naší planety a není důvod, aby se to nestalo i v budoucnosti.

Popisuje to práce Abigail D'Ambrosiové z University of New Hampshire. Podle jejích výsledků se zdá, že by zmenšování mohlo postihnout většinu teplokrevných savců, ale nikoliv člověka. „Je to něco, co bychom měli pečlivě sledovat,“ uvedla bioložka. „Je otázkou, jak rychle se tyto změny začnou projevovat.“

Její práce sledovala tři druhy teplokrevných zvířat, která se od sebe v mnoha ohledech značně lišila. U všech se v době před asi 54 miliony lety výrazně zmenšovala tělesná stavba. Jedno ze zvířat, raný druh koně, se během relativně krátké doby zmenšilo o 14 procent – ze 7,7 kilogramů na 6,6 kilogramů, uvádí analýza kosterních pozůstatků zveřejněná tento týden v odborném časopise Science Advances.

„Ještě před oteplováním planety byli velcí asi jako dnešní psi – ale pak se začali zmenšovat, nakonec skončili velcí asi jako dnešní kočky,“ uvádí vědkyně. Dalším zvířetem, u něhož vědci pozorovali stejné změny, byl jeden z nejstarších druhů primátů, tvor podobný dnešním lemurům. Toto zvíře se zmenšilo „pouze“ o čtyři procenta. Může to vypadat jako poměrně málo, ale lemur se mnoho milionů let předtím stále jen zvětšoval, změna je to tedy pro vědce velmi zajímavá.

Modrá nebo teplá planeta?

Podobné údaje naznačovaly již předchozí výzkumy – také u předchůdců dnešních koní a také v době, kdy se planeta oteplovala, tedy před asi 56 miliony lety. Výsledky rovněž odpovídají současným pozorováním. Ukazuje se, že například krávy dávají během vlny veder méně mléka a kvůli tomu jsou jejich mláďata menší. Pokud by se tento trend projevoval dostatečně dlouho, zvířata by se měnila velikostně dosti významně.

„Výsledky této studie jsou pro nás velmi důležité, protože představují další důkaz, že klima mění velikost těl savců,“ uvedl Jonathan Bloch, kurátor obratlovců z Florida Museum of Natural History. „Když vidíme, že se tyto vzory v přírodě opakují, můžeme se z nich poučit. A to, co se z těchto lekcí dozvídáme, může být velmi důležité pro naši budoucnost.“

Všechny studie sledující zmenšování těl savců pocházejí ze stejného místa, z naleziště Bighorn Basin ve Wyomingu. Podle D'Ambrosiové je však velmi pravděpodobné, že ke stejným výsledkům dojdou pozorování také z jiných oblastí. Zmenšování těla je totiž pro větší savce jednoduchým způsobem, jak se vypořádat s energetickým a tepelným zásobováním organismu. Menší zvířata snadněji zvládají vysoké teploty, velcí savci naopak snadněji přežívají v chladném klimatu. Souvisí to s objemem jejich těl a únikem tepla: čím menší zvíře, tím větší má vůči své hmotnosti povrch těla a tím více tepla mu také unikne. 

V době před 56 miliony lety se teploty zvýšily asi o 9 stupňů Celsia, zřejmě proto, že se uvolnily rázem metanové bubliny na mořském dně – tak to alespoň vysvětluje teorie princetonského klimatologa Michaela Oppenheimera.