Pralesní sloni v klíčové oblasti Afriky mizí. Pytláci jich už zabili 81 procent

Úbytek pralesních slonů v nejdůležitějších oblastech střední Afriky je podle nové studie enormní. A vinu na tom nesou v drtivé většině pytláci.

Mezi lety 2004 a 2014 bylo v národním parku Minkébé v Gabunu usmrceno asi 25 000 slonů. Prakticky všichni pytláky kvůli stále dražší slonovině. Dokazuje to studie amerických ekologů z Duke University. „Asi polovina všech ze zbývajících 100 000 pralesních slonů ve střední Africe by měla žít právě v Gabunu, ztráta 25 000 v klíčové oblasti chráněné přírodní rezervace je pro záchranu druhu opravdu závažný problém,“ komentoval výsledky jeden z autorů studie, profesor ekologie John Poulsen.

Vědci byli také schopní popsat, odkud pytláci pocházeli. Přímo z Gabunu jich byla jen menšina, mnohem více slonoviny zmizelo do sousedního Kamerunu – příhraniční pašování je zjevně extrémně rozšířené. Poulsen a jeho kolegové výsledky studie zveřejnili v odborném časopise Current Biology, vycházeli při tom z několika sčítání slonů v parku Minkébé a statistických modelů analýzy sloního trusu.

Díky kombinaci těchto metod prokázali jednoznačný úbytek slonů, jenž se projevuje mizením trusu i celých slonů. Z dat vyplynulo, že menší úbytek je na jihu země, zdaleka nejvíc slonů ubylo právě podél hranice s Kamerunem. Tam se v průběhu doby, co jsou sledováni, již prakticky přestali sloni vyskytovat úplně. Zabloudí tam jen zcela výjimečně – a když už, tak většinou přijdou o život.

Pytlákům nikdo nebránil

Nevýhodou je, že blízko hranice se nachází kvalitní cesta, po níž mohou pytláci a následně pašeráci slonovinu a další části sloních těl přesunout dál, ideálně až do Doualy, dvoumilionového kamerunského velkoměsta, které je centrem světového trhu se slonovinou.

Až do roku 2011 to měli pytláci s lovem slonů v Minkébé snadné: obrana parku byly zanedbatelná. Teprve, když začaly přicházet první signály o úbytku zvěře, byli sloni v parku prohlášeni za „plně chráněné“ a vláda nechala zdvojnásobit počet ozbrojených ochránců. Současně se stal Gabun prvním státem, který pálí veškerou zabavenou slonovinu.

Čína zakáže obchodování se slonovinou (zdroj: ČT24)

Podle Poulsena jsou všechny tyto snahy velmi záslužné, ale záchraně slonů pomohly jen minimálně. „Je potřeba nastavit nadnárodní systém ochrany slonů a koordinovat mezinárodní snahy v boji proti pytlákům. Studie, že pralesních slonů ubývá, nejsou nic nového. Ale ztráta 78–81 procent populace v jednom z nejlépe chráněných míst Afriky během pouhých 10 let je silným varováním,“ dodává vědec.

Co jsou zač pralesní sloni?

Jde o malý druh slona, který žije jen v tropických pralesech západní Afriky. Je o něco menší než slon africký, měří maximálně 2,5 metru na výšku, má temnější kůži a kulatější uši. Od slonů afrických se oddělili již před 2,5 milionu let.