Mučení je ve virtuální realitě velmi svůdné, dokládá brněnský pokus

Byli byste schopní mučit podezřelého nebo teroristu, kdybyste tím zachránili mnoho lidských životů? A mučili byste i jeho ženu?

Vědci prokázali, že pokud člověk musí toto dilema řešit, chová se ve virtuální realitě značně odlišně, než když stejnou morální volbu provádí jen ve své hlavě nebo v papírovém testu. Proč – na to zatím psychologové nepřišli.

Mučení ve virtuální realitě (zdroj: ČT24)

Tento výzkum se neodehrával někde v CIA nebo FBI, ale v Brně na Masarykově univerzitě, konkrétně na Fakultě informatiky. Programátoři převedli známý myšlenkový experiment do virtuální reality: „Hráč“ neodpovídal jen na otázky na archu papíru, ale v prostředí velmi podobném tomu reálnému. Vědci pak testovali, zda to bude mít vliv na morální úsudek testovaných lidí.

Mučili byste?

Hráči mohli mučit teroristu celou řadou metod – mohou na to využít injekce, skalpel a dokonce i waterboarding, tedy metodu, která vyvolává u člověka pocit, že se topí. Přestože hra dokáže uživatele „vtáhnout“ do virtuální reality, více lidí se rozhodlo mučit ve hře než v myšlenkovém pokusu.

Podívejte se na ukázku z pokusu:


„Může to mít celou řadu vysvětlení a v tuto chvíli se nedají dělat závěry. Nicméně prvotní výsledky ukazují, že ve virtuální realitě se uživatelé cítí víc ponoření do daného scénáře, a jsou tak náchylnější k mučení,“ okomentoval výsledky Fotios Liarokapis, vedoucí Human Computer Interaction Laboratory (HCI) na Fakultě informatiky.