Téma Rok od tragédie ve Studénce

Rok od tragédie ve Studénce

Tragédie ve Studénce

Nebezpečný přejezd ve Studénce má zaniknout. Na místě by byl podjezd

Ministerstvo dopravy chce zrušit nebezpečný železniční přejezd ve Studénce, který je znám zejména kvůli loňské nehodě pendolina a polského kamionu. Na místě má vzniknout podjezd pro osobní auta, kamiony do nedaleké vagónky pak má přivádět nová komunikace, na níž vznikne nový přejezd. V úterý to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). A pracuje se i na novém zabezpečovacím výstražném zařízení.
90‘ ČT24

Pozůstalí po osmi letech vzpomínali na tragédii ve Studénce. Viník stále není znám

Pozůstalí po obětech a účastníci nehody vlaku ve Studénce, který narazil v devadesátikilometrové rychlosti do mostní konstrukce, uctili památku obětí neštěstí. V roce 2008 si vyžádalo osm mrtvých a bezmála sto zraněných. Viník nehody stále není znám. Soud čeká na posudek zabývající se statikou mostních pilířů. Ten by měl být hotov v září. Neštěstí ve Studénce se věnoval i pondělní pořad 90' ČT24.
Tragédie ve Studénce

Jestli jsem se zlobil na osud? Musel bych použít sprosté slovo, říká strojvedoucí ze Studénky

Před rokem vjel kamion s nákladem plechů do cesty vlaku SC 512 Pendolino, který byl na cestě z Bohumína do Františkových Lázní. Po nehodě zahynuli tři lidé. Strojvedoucí vlaku Jan Černý byl mezi zraněnými. Během roku přišel o nohy, bojoval o život – a vyhrál. Nyní pobývá v rehabilitačním středisku v Kladrubech. Jak říká, záběry z nehody spatřil pouze náhodou v televizi. Nikdy je nevyhledával a ohlížet se ani nechce.
Tragédie ve Studénce

Úpravy nutně potřebuje 24 přejezdů na koridorech, některé zaniknou

Rozsáhlé úpravy čekají 24 železničních přejezdů na hlavních tratích. Část z nich chce ministerstvo dopravy dokonce zrušit. Vyplývá to z analýzy, kterou úřad zadal po loňské tragické srážce Pendolina s kamionem, na jejíž výsledky upozornila Mladá fronta Dnes. Úpravy přejezdů budou stát téměř dvě miliardy korun.

Studénka testuje nové zabezpečení přejezdu smrti. Zatím na zkoušku

Na železničním přejezdu ve Studénce nedaleko Ostravy je připraveno ke zkoušce nové zabezpečovací zařízení. Městu ho nabídla soukromá firma. Systém by měl řidiče na blížící se vlak upozornit ještě před samotným přejezdem. V červenci 2015 tam zamřeli při střetu pendolina s kamionem tři lidé.