TÉMA

Petiční výbor

Lesníci formovali dnešní Křivoklátsko, argumentovali petenti před poslanci. Národní park nechtějí

Iniciátoři petice v úterý před poslanci zdůvodnili, proč odmítají vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko, který chystá ministerstvo životního prostředí. Dokument podepsalo více než 11 300 lidí, kteří chtějí zachovat nynější chráněnou krajinnou oblast (CHKO). Ochrana je podle nich dostatečná a připomínají, že jde především o kulturní krajinu, nikoliv původní, člověkem neovlivněnou přírodu. Resort zase argumentuje potřebou ochrany přírody, NP by měl chránit lesy, skály a rozmanitá prostředí včetně kaňonu řeky Berounky. Podle ministerstva je třeba změnit i systém lesního hospodaření, aby byl bližší přírodě.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 18:52|

Poslanci budou častěji kontrolovat práci ombudsmana. Spor Křečka a Šimůnkové je ale podle předsedy výboru osobní

Poslanecký petiční výbor se bude častěji zabývat činností úřadu veřejného ochránce práv a od ombudsmana Stanislava Křečka a jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové bude chtít, aby s poslanci více komunikovali. Po jednání výboru, který se zabýval nynějším sporem mezi Křečkem a Šimůnkovou, to řekl jeho předseda Tomio Okamura (SPD). Výbor se nicméně nepřiklonil k žádné ze stran sporu. Křeček slíbil, že se pokusí nalézt novou formu spolupráce se svojí zástupkyní.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 13:37|

Spor Křečka a Šimůnkové může skončit u petičního výboru sněmovny

Odebrání agendy zástupkyni ombudsmana Monice Šimůnkové by mohl řešit petiční výbor sněmovny. Připouštějí to zástupci vládních i opozičních poslanců. Část koaličních zákonodárců veřejného ochránce práv Stanislava Křečka kvůli rozhodnutí vyzvala k rezignaci.
7. 7. 2022|

Všechny sněmovní výbory mají nově zvolené předsedy

Ve sněmovně po středečních hlasováních skončily ve čtvrtek volby vedení jednotlivých výborů. Sněmovna celkem zřídila 18 výborů. Do čela sněmovního petičního výboru zvolili členové předsedu SPD Tomia Okamuru, výbor pro evropské záležitosti povede opět poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík a předsedou výboru pro média bude Aleš Juchelka z ANO. Do čela branného výboru míří Miloslav Janulík (ANO), zdravotního Bohuslav Svoboda (ODS) a kontrolního Radovan Vích (SPD). V čele výboru pro veřejnou správu stane Robert Stržínek (ANO).
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:17|

Vondráček by mohl vést ústavně-právní výbor, sněmovna bude rozhodovat o rozdělení dalších postů

Bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) by mohl ve sněmovně vést ústavně-právní výbor. Spekuluje se o tom v kuloárech. On sám to nevyloučil. Výbory by měly vzniknout na první řádné schůzi. Posty předsedů pro jednotlivé strany a hnutí už jsou rozdělené.
13. 11. 2021|