TÉMA

Dodavatel poslední instance

Pokud města či nemocnice neuzavřou smlouvu na energie, má je čekat regulovaný režim dodavatele poslední instance

Města, kraje, ale i nemocnice, školy nebo sportovní kluby budou mít zajištěné energie i v příštím roce, slibují lídři vládní koalice. Pokud tyto instituce neuzavřou smlouvy samy, zajistí je dodavatelé poslední instance (DPI). A to za státem garantované ceny. Slova vicepremiéra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše potvrdil ČT i šéf poslanců ODS Marek Benda. Doteď kabinet počítal s tím, že pro veřejné instituce bude nakupovat státní obchodník, firma Prisko.
23. 10. 2022|

Zásobníky plynu jsou plné z 54 procent, řekl Stanjura ve sněmovně. Ta zpřísnila podmínky pro udržení kapacit

Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít. Umožní to novela energetického zákona, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu v legislativní nouzi schválila sněmovna. Změna zákona, kterou musí ještě projednat Senát, reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou válečným konfliktem na Ukrajině. Má to posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost Česka. Novela také zkracuje režim dodavatele poslední instance (DPI) na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři a mění způsob řízení Energetického regulačního úřadu.
2. 6. 2022|

Režim dodavatele poslední instance se zřejmě zkrátí z šesti měsíců na polovinu

Vláda schválila zákon, který zkracuje režim dodavatele poslední instance ze šesti měsíců na polovinu. Schválit ho musí parlament. V současnosti trvá režim DPI šest měsíců. Za tu dobu si musí zákazník, jehož předchozí dodavatel mu přestal dodávat energie, najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Po uplynutí půlroční lhůty se zákazník dostává do neoprávněného odběru a hrozí mu odpojení od energií.
26. 5. 2022|

PRE odpojila první zákazníky, kterým skončil režim DPI, ale situací se nezabývali

O elektřinu přijde 185 z odběrných míst, kam proud dodávala Pražská energetika coby dodavatel poslední instance. Společnost oznámila, že přistoupila k odpojování těch klientů, kteří včas neodešli z režimu DPI, nekomunikují a ani za odběr elektřiny neplatí. V řádu týdnů rozhodnou o odpojení také další dodavatelé poslední instance.
22. 4. 2022|

Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení

U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:43|

Ministerstvo průmyslu chystá novelu energetického zákona. Má pomoci při řešení krize

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu energetického zákona. Její součástí mají být i některé návrhy, které resortu předložil Energetický regulační úřad (ERÚ) k řešení krize a zlepšení dohledu nad energetickým trhem. Informoval o tom ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Zlepšit se má i situace lidí v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI).
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 13:52|

ERÚ navrhuje navýšení základního jmění dodavatelů energií i povinné pojištění

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by například po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a cenami původního dodavatele.
8. 2. 2022|

Český Energetický Dodavatel skončil. Firma měla přes sedm tisíc klientů

Další tisíce lidí skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Vyplývá to z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 klientům, jde tak o více než sedm tisíc odběratelů. V reakci na konec některých dodavatelů energií a zdražování plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí spustit od ledna pro poškozené lidi cílenou pomoc.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 16:41|

Energošmejdi pokračují v nekalých praktikách, upozornila inspekce

Zprostředkovatelé prodeje energií se dál dopouštějí nekalých praktik, uvedla v úterý Česká obchodní inspekce (ČOI). Její mluvčí Jiří Fröhlich oznámil, že během třetího čtvrtletí letošního roku za takové jednání pravomocně udělila pět pokut v celkové výši 700 tisíc korun. Počty sankcí a jejich výše podle něj zahrnují i pokuty za další porušení právních předpisů a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích.
7. 12. 2021|

Končí další dodavatel energií. O plyn a elektřinu tři tisíce zákazníků Ray Energy nepřijdou

Po Bohemia Energy končí další dodavatel energií. Konec oznámila Ray Energy, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma energie téměř třem tisícům zákazníků.
16. 11. 2021|

ERÚ čeká na odpovědi posledních dodavatelů, jestli mají nasmlouvanou energii. Čas mají do půlnoci

Do půlnoci musí všichni dodavatelé energií doložit Energetickému regulačnímu úřadu, že mají zajištěné dodávky pro své zákazníky. Úřad si tyto údaje vyžádal poté, co několik dodavatelů v důsledku vysokých cen plynu a energií přestalo poskytovat své služby. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) chce do pondělí s ERÚ také dojednat cenový strop pro zálohy za energie.
31. 10. 2021|

Místo tří tisíc nově platba 21 tisíc korun měsíčně. Bývalým klientům Bohemia Energy hrozí existenční potíže

Klienti zaniklé Bohemia Energy už mají předpisy plateb za energie od dodavatelů poslední instance (DPI). Částky jsou třikrát až pětkrát vyšší, než byli zvyklí platit. Mnohým rodinám tak hrozí existenční problémy. Na mimořádné výdaje v řádu desítek tisíc měsíčně totiž nebudou mít. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že nástroj na okamžité řešení stát nyní nemá.
29. 10. 2021|

Havlíček chce mimořádnou pomoc pro domácnosti kvůli situaci s energiemi. Maláčová žádá systémové řešení

Zhruba deset procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, řekl ve středu ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Týkat by se to podle něj mohlo 400 až 500 tisíc domácností. Formu pomoci následně rozporovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní mají na tyto dávky nárok pouze lidé v hmotné nouzi a úřady práce mají povinnost žadatele příjmově testovat, nejde tedy o okamžité řešení.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 20:42|

Klienti končících dodavatelů by si měli rychle vybrat novou smlouvu, vyzval ERÚ

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval spotřebitele, kteří se po konci jejich prodejce energií dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele. Podle úřadu si můžou zvolit jakéhokoliv dodavatele na trhu.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 21:43|

Musíme jednat razantně, hájí rušení DPH na energie Havlíček. Pomoc musí být adresná, míní Jurečka

Zrušení DPH na energie je plošné řešení, Evropská komise by v tuto chvíli Česko nezažalovala. V Událostech, komentářích to řekl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky sice toto řešení dává krátkodobě smysl, za důležitější ale považuje adresnou pomoc.
22. 10. 2021|

Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.
19. 10. 2021|