TÉMA

Vyplácení

Některým zaměstnancům úřadu práce vzroste plat, oznámil Jurečka

Části pracovníků a pracovnic úřadu práce by se mohl zhruba od srpna zvednout výdělek. Přesunout by se měli do vyšší platové třídy, a to z deváté do desáté. Vyšší základ platu by mělo získat asi 3500 lidí, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z platové tabulky vyplývá, že by se tak plat zvedl podle délky praxe zhruba o 1700 až 2600 korun. Podle pověřeného ředitele úřadu práce Karla Trpkoše se situace na pobočkách zlepšila, lhůty pro vyřizování dávek se zkracují a příspěvky se téměř v celé ČR vyplácejí v termínu.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 20:19|

Nezaměstnanost v únoru stagnovala, volných míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o dva tisíce na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 10:42|

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Mnoho důchodců, kteří mají nově nárok na výchovné, ho dosud nedostalo

Někteří důchodci, kteří mají od letoška nárok na takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, peníze zatím nedostali. Týká se to minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu. O částku podle státu nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit formou doplatku v následujících týdnech. Výchovné ale buď vůbec nedorazilo, nebo přišlo špatně vypočítané i dalším lidem.
11. 1. 2023|

Důchody kvůli inflaci vzrostou, potvrdila vláda. Zákon o příspěvku na dítě odložila

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září znovu kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun, schválil ve středu kabinet Petra Fialy (ODS). Ten měl na programu i návrh na jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě do osmnácti let, nakonec ho ale odložil. Projednávat ho ministři budou až příští týden spolu s novelou o podpoře zkrácených úvazků a státní sociální podpoře.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:03|

Garanční systém odkládá výplatu náhrad institucionálním klientům Sberbank, chybí mu podklady

Garanční systém finančního trhu během pondělka nakonec nezahájí výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem je to, že banka nedodala nezbytné podklady, uvedl garanční systém. Česká národní banka již 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.
21. 3. 2022|

Spojené státy by se mohly vyhnout platební neschopnosti, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Americký Senát ve čtvrtek místního času schválil zákon, který vládě prodlužuje možnost půjčovat si finanční prostředky. Spojeným státům se tak nejspíše podaří vyhnout platební neschopnosti, informovaly agentury AP a Reuters. Normu musí schválit také Sněmovna reprezentantů.
7. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 05:44|