TÉMA

Věková hranice

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Vláda jednala v Jeseníku, výjezdní zasedání chce opakovat několikrát ročně

Aktuální vládní návštěva Olomouckého kraje a schůze v Jeseníku by neměly být posledními podobnými akcemi. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu řekl, že výjezd, při němž ministři celý den poznávají problémy regionu, chce opakovat třikrát až čtyřikrát do roka. Loni k tomu neměl podle jeho slov kabinet prostor, po prvním půlroce mandátu se druhý věnoval předsednictví EU. Ambicí vlády je podle premiéry postupně navštěvovat i další regiony Česka.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:18|

Demonstrace kvůli důchodům ve Francii pokračují. S reformou nesouhlasí až 75 procent lidí

Ve Francii pokračují stávky kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly stovky tisíc lidí – akce ochromily dopravu a v řadě škol se neučilo. Odbory se demonstracemi snaží tlačit na vládu, aby kontroverzní novelu posunující věkovou hranici odchodu do penze stáhla.
16. 2. 2023|

Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí

ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|