TÉMA

Opatření proti covidu

Za měsíc zemřelo s covidem v nemocnicích na šedesát tisíc lidí, přiznala Čína

Téměř šedesát tisíc lidí zemřelo v čínských nemocnicích v souvislosti s covidem-19 v období od 8. prosince loňského roku do letošního 12. ledna. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady, které v uplynulých dnech čelily kritice, že nedostatečně informují o vlně nákazy, která se 1,4miliardovou zemí v posledních týdnech šíří. Jak poznamenává agentura AP, je možné, že další lidé nemoci podlehli doma.
14. 1. 2023|

Ústavní soud se zastal bechtěreviků, kteří kvůli covidu nemohli do lázní jako samoplátci

Ústavní soud (ÚS) uznal stížnost Klubu bechtěreviků, jehož členové loni nemohli v souvislosti s omezeními kvůli covidu využít lázní jako samoplátci. Péči mohli čerpat pouze ze zdravotního pojištění, na což mají nárok jednou za rok. Efekt léčby je však kratší, a proto si klienti hradí péči v mezidobí sami. Klub upozornil na to, že u členů, kteří nemohli péči jako samoplátci využít, se zdravotní stav zhoršoval. Bechtěrevova nemoc je chronické kloubní zánětlivé onemocnění především obratlů. Projevuje se bolestmi a ztuhlostí páteře, která se postupně stává méně ohebnou.
26. 7. 2022|

Raketoplán, mimozemšťané nebo znamení zvěrokruhu. Pustevny opět zdobí sochy z ledu

Návštěvníci Pusteven v Beskydech mohou od soboty opět vidět desítky ledových soch. Letošními tématy jsou vesmír a znamení zvěrokruhu. Už od rána na jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd mířily stovky lidí a před vstupem do speciálních stanů se sochami si návštěvníci museli vystát dlouhé fronty. Sochy budou vystaveny do doby, než roztají, podle pořadatele by to mohlo být aspoň měsíc.
15. 1. 2022|

Silvestrovské oslavy omezila vládní opatření. Na Václavském náměstí vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou

Silvestrovské oslavy již podruhé zastínila pokračující pandemie covidu-19. Vláda s ohledem na ni schválila pravidla, která limitují počet účastníků hromadných akcí na padesát. Přesto se oslavy a různé další akce konaly. Na Václavském náměstí v Praze vítaly stovky lidí nový rok pyrotechnikou, a to navzdory zákazu. Některá města – zejména ta menší – připravila ohňostroje, k tradičnímu silvestrovskému plavání v řekách se navzdory teplému počasí sešli otužilci.
31. 12. 2021Aktualizováno1. 1. 2022, 07:04|

Na silvestrovské oslavy bude moci přijít maximálně 50 lidí, rozhodla vláda. V lednu budou ve školách dva testy týdně

Maximálně 50 lidí se bude moci sejít na silvestrovské oslavy. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V restauracích budou moci u jednoho stolu být maximálně čtyři lidé, nebude však již nařízená zavírací hodina. V lednu se začne ve školách testovat dvakrát týdně, kromě pondělí i ve čtvrtek.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 18:02|

Policie by měla podle Rakušana začít pokutovat ty, kdo opakovaně porušují opatření. Je to zbytečné, oponuje Vondráček

Policie by měla začít pokutovat ty, kdo porušují platná opatření opakovaně, a to proto, aby nebylo nutné zavádět přísnější restrikce, je přesvědčen kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle předsedy sněmovního ústavně právního výboru Radka Vondráčka (ANO) ale dělá policie maximum možného. Intenzivnější pokutování nepovede k většímu respektu k pravidlům, domnívá se. Rakušan s Vondráčkem diskutovali v Událostech, komentářích.
9. 12. 2021|

Baxa chce dostat kulturu do škol a zachovat daňové úlevy pro mecenáše

Kultura nemá být první, co se zavírá nebo kde se škrtá, je přesvědčen kandidát na ministra kultury Martin Baxa (ODS). Připustil však, že očekávané rozpočtové provizorium se i na tomto resortu podepíše, například nebude možné na počátku roku proplácet filmové pobídky. Chce však bránit tomu, aby kulturu postihly covidové restrikce více, než ji svazují nyní. Je přesvědčen, že divadla nebo koncerty vážné hudby jsou díky zavedeným opatřením velmi bezpečné. Mezi jeho priority patří propojení kultury a vzdělávání nebo podpora mecenášství. Martin Baxa byl hostem Interview ČT24.
2. 12. 2021|

V sobotu přibylo méně nakažených než minulý týden. Počet hospitalizovaných se vrátil pod šest tisíc

V sobotu prokázaly testy nákazu koronavirem u 12 514 lidí. Bylo jich o necelé dva tisíce méně než minulý týden. Proti konci pracovního týdne klesl i počet hospitalizovaných mírně pod šest tisíc. V sobotu se ale v Česku také prokázal první případ varianty omikron, u níž je podezření, že se dokáže šířit rychleji než nyní dominující delta. Vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO) uvedl, že připadá v úvahu další omezení hromadných akcí, úplnou uzávěru společnosti však odmítl. Na pražské Letné se proti opatřením demonstrovalo.
28. 11. 2021Aktualizováno28. 11. 2021, 21:05|

Pokud vládní kroky nezaberou, je podle Válka třeba přitvrdit. Vojtěch cílí hlavně na očkování

Podle kandidáta nové koalice na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) může být namístě zavést krátkodobá tvrdá opatření, která zvrátí vývoj epidemie. Obává se, že nyní připravovaná vládní opatření, která se týkají zejména testování ve firmách a neuznávání testů v restauracích, nepomohou, přesto vyzval k jejich dodržování. Nemyslí si, že by byl nutný lockdown. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že chystaná opatření mají hlavě zvýšit proočkovanost, již první dávka dokáže podle něj před vážným průběhem covidu-19 částečně ochránit. Vojtěch s Válkem diskutovali o opatřeních v Událostech, komentářích.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 23:15|

Testování epidemii nevyřeší, očkování ano, hájí Vojtěch konec hrazení testů. Podle Baxy je to chyba

Konec proplácení preventivních testů na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasnou výzvou lidem, kteří zatím na testování spoléhají, aby se nechali očkovat. Místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu koalice SPOLU Martin Baxa to však považuje za velkou chybu. Domnívá se, že kvůli tomu, že si nově většina lidí bude muset testy platit sama, se bude nákaza ještě více nekontrolovaně šířit. Zvýšit počet očkovaných by podle něj vláda měla lepší kampaní. Vojtěch s Baxou diskutovali o nových vládních opatřeních v Událostech, komentářích.
21. 10. 2021|