TÉMA

Primární volby

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Biden vyhrál primárky v Jižní Karolíně. Věří, že to předurčilo výsledek celých voleb

Joe Biden jasně zvítězil v prvních oficiálních primárkách své Demokratické strany. V Jižní Karolíně jej podpořilo přes 96 procent hlasujících. Biden připomněl svůj úspěch před čtyřmi lety, který tehdy teprve nastartoval jeho úspěšné tažení do Bílého domu, a vyjádřil přesvědčení, že podobný úspěch bude po tom karolínském následovat i letos a že nakonec v listopadových volbách znovu porazí pravděpodobného republikánského kandidáta Donalda Trumpa.
4. 2. 2024|

DeSantis odstoupil z primárek a podpořil Trumpa

Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis, který byl před rokem považován za hlavního vyzyvatele exprezidenta Donalda Trumpa, odstoupil z boje o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb. Rozhodnutí oznámil ve videu publikovaném na sociální síti X. Tak jako další neúspěšní kandidáti i DeSantis podpořil kampaň Trumpa.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 23:27|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|