TÉMA

Alexandr Frančetti

Případ Frančetti se vrací k projednání. Osvobození zrušil vrchní soud

Případ Rusa Alexandra Frančettiho bude muset znovu projednat pražský městský soud. Zprošťující rozsudek zrušil odvolací Vrchní soud v Praze. Obžaloba muže viní z toho, že se při ruské anexi Krymu v roce 2014 podílel na násilném zadržení přinejmenším jedenácti proukrajinsky smýšlejících lidí. Frančetti vinu odmítal. Za založení organizované zločinecké skupiny zaměřené k páchání teroristického útoku mu úřady mohou uložit až patnáct let vězení.
25. 5. 2023|

Soud nepravomocně osvobodil Rusa Frančettiho. Podle obžaloby napomohl k anexi Krymu

Pražský městský soud osvobodil Rusa Alexandra Frančettiho, který byl obžalován z podílu na ruské anexi Krymu. Prvoinstanční verdikt není zatím pravomocný, účinné ale je propuštění obžalovaného muže z vazby. Podle obžaloby vytvořil Frančetti v Sevastopolu rozvědnou skupinu a podílel se na zadržení jedenácti osob. O jeho vydání původně žádala Ukrajina, soudy to odmítly kvůli válečné situaci v zemi.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 16:53|

Státní zastupitelství obžalovalo Rusa Frančettiho z účasti na anexi Krymu

Vrchní státní zastupitelství podle informací České televize podalo obžalobu na Rusa Alexandra Frančettiho za účast na anexi Krymu. V Sevastopolu podle spisu vytvořil rozvědnou skupinu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 10:48|

Vrchní soud odmítl vydat Rusa Frančettiho Ukrajině. Obává se porušení lidských práv

Pražský vrchní soud nepřipustil vydání Rusa Alexandra Frančettiho na Ukrajinu, své rozhodnutí zdůvodnil válečnou situací. Podle soudců by tam muži hrozilo reálné riziko porušení mužových lidských práv, oznámil ve čtvrtek mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Ukrajina žádala Frančettiho vydání v souvislosti s jeho údajným podílem na ruské anexi Krymu. Česko nyní kvůli tomuto skutku muže stíhá samo.
23. 6. 2022|

Blažek: Státní zastupitelství vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) řekl ČT, že Vrchní státní zastupitelství v Praze vyšetřuje první případ možného válečného zločinu na Ukrajině. Blažek chce o společném evropském postupu při stíhání válečných zločinců jednat přímo v Haagu. Šéf resortu spravedlnosti zároveň očekává, že ruské válečné zločiny na Ukrajině budou i jedním z témat českého předsednictví Evropské unii.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:35|

Policie znovu obvinila Rusa Frančettiho z účasti na anexi Krymu

Česká policie obvinila Rusa Alexandra Frančettiho z účasti na zločinecké skupině v souvislosti s ruskou anexí na Krymu. Informoval o tom Radiožurnál. Soud nyní bude řešit jeho vzetí do vazby. Vrchní soud ho ve čtvrtek propustil na svobodu z vydávací vazby, policisté ale muže hned vzápětí zadrželi.
22. 4. 2022|

Na Krymu jsem jen hlídal v lese, tvrdí Rus Frančetti. O jeho vydání na Ukrajinu rozhodne soud příští týden

Alexandr Frančetti ve čtvrtek u soudu odmítl, že by při anexi Krymu byl členem polovojenské organizace. Uvedl, že s dalšími civilisty hlídkoval v lese, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Soud muže ponechal ve vazbě. O přípustnosti jeho vydání na Ukrajinu rozhodne příští pátek.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 20:28|

Soud poslal zadrženého Rusa Frančettiho do předběžné vazby, jeho vydání žádá Ukrajina

Pražský městský soud v úterý poslal zadrženého Rusa Alexandra Frančettiho do předběžné vazby. Muž v ní bude čekat na to, jak dopadne jeho vydávací řízení na Ukrajinu. Frančettiho advokát Jan Švarc po vazebním zasedání řekl, že ukrajinská žádost o vydání je politicky motivovaná a s kriminální činností nemá nic společného. Rus se podle dřívejších informací portálu iROZHLAS v minulosti zapojil do ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 16:52|

Ukrajina žádá Česko o vydání Rusa Frančettiho. Moskva varovala před provokacemi

Ukrajinské úřady podle ministra zahraničí Oleha Nikolenka dokončují žádost o vydání Alexandra Frančettiho, ruského občana zapojeného do anexe Krymu. Černínský palác informoval, že Kyjev o Rusovo vydání již požádal. Nikolenko také potvrdil, že české úřady zatkly Frančettiho právě na ukrajinskou žádost. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov doufá, že česká strana bude pečlivě dodržovat zákony a „nepoddá se politickým provokacím“.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 20:58|

Policie na pražském letišti zadržela Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Na pražském letišti byl zadržen ruský občan Alexandr Frančetti, známý zapojením do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova. Mluvčí české policie Ondřej Moravčík potvrdil zadržení ruského občana. Šéf ruských vyšetřovatelů nařídil „důkladné prozkoumání“ okolností tohoto zadržení.
12. 9. 2021|