TÉMA

Prameny

Zadlužené Prameny prodaly majetek ruskému podnikateli, kvůli válce převedl firmu na manželku

Opoziční zastupitelé jedné z nejzadluženější českých obcí Prameny kritizují vedení, že v posledních sedmi letech nevýhodně prodalo nejcennější majetek ruskému podnikateli s nejasným původem peněz. Jde například o pozemky s prameny minerální vody. Po začátku konfliktu na Ukrajině podnikatel převedl podíl na českou manželku.
6. 5. 2022|

Zástupci kandidujících uskupení diskutovali v Politickém spektru o covidu-19 i hospodaření státu

Zástupci pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Mluvili o snižování státního dluhu a způsobech, jak vést vyrovnaný rozpočet, nebo o covidu-19. V debatě zazněla i kritika vlády. Hosty byli Miloš Janeček (Senioři 21), Markéta Juřicová (Levice), Jan Michael Kubín (Hnutí Prameny), Pavel Sehnal (Aliance pro budoucnost) a David Tesař (Trikolora Svobodní Soukromníci).
25. 9. 2021|

Povodí Moravy nevylučuje přehradu u Skaličky. Pro kyselku a podzemní jezera ale může být hrozbou

V Hranickém krasu skončil předběžný hydrogeologický průzkum ke stavbě vodního díla Skalička. Nádrž stát plánuje jako klíčové opatření proti povodním na řece Bečvě. Podle Povodí Moravy studie nevyloučila žádnou z variant, ani přehradu. Zástupci řady organizací ale varují, že kvůli přehradě může oblast přijít o léčivé minerální prameny.
12. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Obrana a bezpečnost

Silové resorty, nejvíce armáda, jsou dysfunkční jako důsledek slepě prozápadní orientace. Nejsou připraveny pokrýt reálné hrozby personálně, ani technicky.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Doprava a dopravní infrastruktura

Nesystematické investice do infrastruktury, nekorigovaná objednávka dopravní obslužnosti, netransparentní výběrová řízení, nízké zdanění tranzitní dopravy.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Nedostatek kvalitních pracovních příležitostí a adekvátního ohodnocení, daňová zátěž, zneužitelný systém dávek, nesnadné podmínky pro malé a střední podnikání.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Společnost a kvalita života

Prožíváme dopady vyhrocených názorových protikladů vedoucích k rozkladu vztahů, podkopávání společenské hierarchie, destrukci rodiny a likvidaci ducha národa.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Průmysl a obchod

Upřednostňování zájmů nadnárodních korporací před zájmy státu. Záměrná likvidace státních podniků. Malá podpora tuzemských podnikatelů ze strany státu.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Školství, sport, věda a mládež

Ztráta znalostí, dovedností, úpadek umu v technických, přírodních vědách i řemeslech, dehonestace učitelské profese, destruktivní inkluze a administrativa.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Stav demokracie v ČR

Politická moc podléhá moci ekonomické a přestává hájit zájmy občanů. Omezování občanských svobod a demokracie se již děje viditelně.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Kultura

Odumírá v nás vztah k vlastní kultuře a tím i identitě nás samých. Přejímáním globálního mixu kultury ochuzujeme sebe i svět o naši jedinečnou kulturu a umění.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Zemědělství a životní prostředí

Stát dotuje vyčerpávání zemědělské půdy, ničení rozmanitosti přírody a znečišťování vody. Zemědělství se stalo chemicko-průmyslovou výrobou potravin.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Zdravotnictví

Covid krize devastuje funkci zdravotního systému, jak akutních, tak lůžkových kapacit. Zdravotní pojišťovny jsou finančně vyčerpány. Ztratili jsme kvalitu péče.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Spravedlnost a stav justice

Právní stát se vytrácí – vyhlašování pandemie, nouzového stavu, změny zákonů za nouzového stavu, opětovné předkládání už zamítnutých zákonů a vyhlášek.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Zahraniční politika

ČR bohužel rezignovala na vlastní zahraniční politiku a proaktivní přístup. Podvolili jsme se agendě USA a EU, přestože je často proti našim vlastním zájmům.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Centralizace pravomocí, moc soustředěná na jedno místo. Nesystematické rozdávání dotací, malá zpětná kontrola jejich využití. Nízká podpora obcí a regionů.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Covid-19

Covidová agenda likviduje demokracii, ekonomiku, práva a zdraví lidí i společenskou soudržnost. Dopady na děti a jejich vývoj jsou naprosto nepřiměřené.
6. 9. 2021|

PRAMENY k tématu Státní finance

Ekonomika dluhové pasti pro stát, firmy i občany. Nárůst inflace, přehřátý realitní trh, ztráta konkurenceschopnosti v prostředí „vlády“ nadnárodních korporací.
6. 9. 2021|

Reportéři ČT: Zbankrotované Prameny stále splácí své dluhy, obec přišla i o pozemky

Obec Prameny na Karlovarsku si získala nechtěnou pozornost jako nejzadluženější obec v Česku. Do zásadních finančních potíží ji dostal neúspěšný investiční plán na stáčírnu minerálních vod. Dluhy navíc později skoupil ruský podnikatel, který si v obci vyhlédl lukrativní pozemky a začal o ně licitovat. Východisko ze zadlužení zajistila až státní pomoc, opozice v Pramenech si ale myslí, že vedení obce mohlo postupovat ještě efektivněji – a část dluhu smazat promlčením. Pro Reportéry ČT případ sledovala Jana Neumannová.
8. 6. 2021|

Pramenům budou po více než deseti letech odblokovány účty díky státní půjčce

Zadlužené obci Prameny na Chebsku se podařilo získat návratnou bezúročnou finanční výpomoc 33,7 milionu korun od ministerstva financí na vyplacení zbývajících dluhů. Obec tedy splatí veškeré pohledávky vůči soukromému věřiteli, díky tomu se jí po více než deseti letech podaří odblokovat obecní účty a může tak znovu hospodařit, řekla starostka Michala Málková (ANO).
2. 4. 2021Aktualizováno2. 4. 2021, 15:11|
Interview ČT24

Déšť výrazně pomohl, v hlubších vrstvách je však stále i extrémní sucho, říká hydrolog Daňhelka

Vydatné deště, které zasáhly Česko v posledních dnech, dokázaly odvrátit dlouhotrvající sucho. Týká se to však jen půdy ve vrstvách do čtyřiceti centimetrů, hlouběji naopak stále přetrvává místy až extrémní sucho. Aby se situace vrátila do normálu a vláha se dostala i hlouběji, muselo by být příznivé počasí možná i dva roky, říká hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka, který byl hostem pátečního Interview ČT24.
13. 6. 2020|

V Luhačovicích zahájili sezonu symbolickým otevřením pramenů. Letos v komornějším duchu

V Luhačovicích na Zlínsku zástupci města, kraje i tamních lázní symbolicky otevřeli prameny. Letos se akce uskutečnila později než obvykle a ve zkrácené podobě. Lázeňské město tím zahájilo novou sezonu, kterou zbrzdila a poznamenala opatření související s pandemií koronaviru.
26. 5. 2020|

Zadlužené Prameny prodají pozemky s vrty. Obchod musí schválit exekutor

Zastupitelé zadlužené obce Prameny na Chebsku schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a majoritního věřitele obce. Firma Real Aspekt nabídla za pozemky 22,4 milionu korun. Částka zahrnuje kupní cenu a částečné uhrazení exekučních nákladů. Podmínkou ale je udělení souhlasu exekutora. Opozice se hlasování zdržela.
16. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 21:02|

Dohoda, která měla Pramenům pomoci s dluhy, je passé. Obec se chce vyhnout soudu

Smlouva, která měla otevřít zadlužené obci Prameny přístup k bankovním účtům, nakonec padá pod stůl. Zastupitelstvo ji zrušilo, aby se vyhnulo soudu s Karlovarskými minerálními vodami (KMV). S ruským podnikatelem Dmitrijem Vajnerem, který je nyní jediným věřitelem Pramenů a jehož firmě měla smlouva přinést pozemky s vrty minerálních vod, se obec na vypovězení smlouvy dohodla. Podle starostky Michaly Málkové (ANO) ale bude nyní nutné dál hledat cestu z dlouholetých finančních problémů.
14. 5. 2019|