TÉMA

Metrostav Infrastructure

U Loun se otevřel nový úsek dálnice D7, celá má být hotová za pět let

Řidičům se otevřel čtyřkilometrový úsek dálnice D7 u Chlumčan nedaleko Loun. Dostavět zbývají čtyři úseky dálnice z Prahy do Chomutova. Hotovo má být za pět let. Náklady na stavbu činily zhruba 1,2 miliardy korun, uved ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 14:27|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Silničáři finišují a příští rok chtějí střihat pásky. Pak se ukáže, kolik budou mít peněz

Silničáři hlásí rekordní počty rozestavěných hlavních tahů a příští rok chtějí otevřít nejvíce kilometrů dálnic v historii. V dalších letech ale Česko bude muset spoléhat – hlavně při stavbě silnic – už převážně jen na vlastní zdroje. Těch evropských už nebude tolik jako nyní.
9. 10. 2023|

Soud potvrdil vinu Metrostavu v kauze kladrubského hřebčína, trest mu ale neuložil

Odvolací soud potvrdil vinu společností Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalého oblastního šéfa Metrostavu Jiřího Mottla v případu machinací se zakázkami na opravu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Stejně jako již dříve prvoinstanční soud jim neuložil další tresty, protože již byli dostatečně potrestáni v jiných kauzách.
26. 4. 2023|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Metrostav má podle soudu za machinace při modernizaci hotelu Bohemia zaplatit 35 milionů

Krajský soud v Hradci Králové uznal vinu firem Metrostav, Metrostav Infrastructure a Ivana Fišáka v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Od souhrnného trestu pro dceřinou společnost Metrostav Infrastructure upustil, podle soudu už byla dostatečně potrestána v předchozích rozhodnutích soudů. Všechny tři obžalované soud uznal vinnými z pokusu zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a z pokusu zločinu dotačního podvodu. Do Hradce Králové vrátil část kauzy Vrchní soud, který ve věci rozhodl letos v březnu. Krajský soud v kauze rozhodoval počtvrté.
22. 9. 2022|

Soud upustil od souhrnných trestů pro firmy v kauze oprav kladrubského hřebčína

Pardubický soud uznal vinu tří společností a Jiřího Mottla při machinacích při opravách kladrubského hřebčína, ale upustil od souhrnných trestů. Obžalobě čelily firmy Metrostav, Metrostav Infrastructure a Cettus a bývalý oblastní šéf Metrostavu. Podle předsedy trestního senátu pobočky krajského soudu Romana Drahného již obžalovaní byli dostatečně potrestáni v předchozích rozhodnutích soudů. Rozsudek není pravomocný, na místě se proti němu odvolal státní zástupce.
12. 9. 2022|

Dopravní stavby v Česku nejspíš podraží, soud zakázal Metrostavu účastnit se státních tendrů

Stavby silnic, dálnic nebo mostů zřejmě podraží. Odhadují to silničáři poté, co společnosti Metrostav a Metrostav Infrastructure dostaly za korupci v kauze Davida Ratha zákaz účasti ve státních tendrech. Obě firmy jen dokončí rozpracované zakázky, pak se poměry na trhu výrazně změní.
24. 6. 2022|

Provoz na dálnici D10 je po demolici mostu plně obnoven

Dálnice D10 u Příšovic na Liberecku je po nočním bourání mostu od nedělních zhruba 13:00 průjezdná v obou směrech. ČTK to potvrdil Michal Jurman, mluvčí společnosti Metrostav Infrastructure, která most nad dálnicí bourala. Uzavírka ve směru od Prahy na Turnov trvala zhruba o tři hodiny déle, než stavbaři původně předpokládali.
29. 5. 2022|

Stavbu některých dálnic a silnic brzdí sporné reference Metrostavu, stýská si ŘSD

Stavbu úseku dálnice D3 u Kaplice a další desítky staveb spadajících pod Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) komplikují problémy firmy Metrostav Infrastructure. Konkurence zpochybňuje její reference. ŘSD vyřadilo firmu Metrostav Infrastructure z jednoho tendru, společnost se odvolala, věcí se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), řekl mluvčí silničářů Jan Rýdl.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 15:16|