TÉMA

Dožď

Čelí kritice i vlastnímu pocitu viny. Rusové, kteří utekli před Putinem, se snaží přemoct negativní image

I když Putinův režim vede válku proti Ukrajině stále bezohlednějšími způsoby, těší se podle průzkumů značné podpoře veřejnosti. V Rusku, stejně jako v jeho spřízněném Bělorusku, se nicméně najdou lidé, kteří o válce smýšlejí kriticky. Někteří z odpůrců diktatury skončili za mřížemi, jiní vlast opustili a z exilu různými způsoby proti Putinovi bojují. Potýkají se přitom s negativním přijetím i vlastním pocitem viny. Pro Reportéry ČT téma sledovali Lenka Klicperová a Tomáš Vlach.
13. 6. 2023|

Lotyšsko odebralo licenci ruské nezávislé televizi Dožď, stanice podle něj ohrožuje národní bezpečnost

Lotyšský regulační úřad zrušil vysílací licenci ruské nezávislé televizi Dožď, ohrožovala podle něj národní bezpečnost a veřejný pořádek. V příspěvku na Twitteru o tom informoval předseda Národní rady pro elektronická masmédia (NEPLP) Ivars Áboliňš, podle kterého musí stanice vysílání ukončit do 8. prosince. Televize se proti rozhodnutí může odvolat, obvinění označila za absurdní.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 16:34|

Nezávislá ruská televize Dožď vysílá z Rigy. Redakce věří v brzký návrat do vlasti

Od začátku invaze na Ukrajinu letos v únoru musely v Rusku skončit na tři stovky nezávislých médií, tvrdí šéfredaktor listu Novaja gazeta a nositel letošní Nobelovy ceny za mír Dmitrij Muratov. Někteří novináři odešli do zahraničí. To je případ i nezávislé internetové televize Dožď, která teď vysílá z Lotyšska.
2. 10. 2022|

Soud v Moskvě udělil Rádiu Svobodná Evropa pokutu 20 milionů rublů za zprávy o Ukrajině

Moskevský soud vyměřil pokutu ve výši 20 milionů rublů (asi 7,5 milionu korun) Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) za to, co označil jako falešný obsah týkající se ruské operace na Ukrajině. Informovala o tom agentura Interfax.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 17:37|

„Musíme bojovat proti Putinově propagandě.“ Dokument nahlíží do nezávislé ruské televize Dožď

Televize Dožď (Déšť) patřila v Rusku k nezávislým stanicím. Podobně jako další média odmítající držet se oficiální kremelské rétoriky byla nedávno donucena ukončit svou činnost. Turbulentní vývoj TV Dožď ale zmapoval dokument Zatracená práce, který do svého programu zařadil aktuální ročník festivalu Jeden svět. Režisérka snímku a spoluzakladatelka stanice Vera Kričevskaja v něm přibližuje, co obnáší poskytování nezávislého zpravodajství v Putinově Rusku.
30. 3. 2022|

Kreml před volbami umlčuje kritiky. Do dumy se mohou dostat dvě nová uskupení

Rusko se připravuje na volby do Státní dumy. Šanci získat poslanecký mandát mají i Noví lidé a Strana penzistů – dvě uskupení ucházející se o hlasy voličů poprvé. Naproti tomu ze hry jsou současní i bývalí spolupracovníci Alexeje Navalného nebo členové desítek organizací, které Kreml označil za extremistické. Rusové půjdou k urnám v polovině září.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 19:14|

„Žurnalistika není zločin,“ demonstrovali ruští novináři. Skončili v policejní cele

Policie zadržela v Moskvě v sobotu večer dvanáct novinářů, kteří před sídlem tajné služby FSB protestovali proti zařazování ruských nezávislých médií na seznam „zahraničních agentů“. Všichni kromě jednoho, který strávil noc na policejní stanici, byli opět propuštěni, informoval list Kommersant.
22. 8. 2021|