TÉMA

Ministryně

Polsko vypovědělo smlouvu s Ruskem o výstavbě plynovodů

Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem. Oznámila to ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Vláda podle ní příslušnou rezoluci přijala 13. května. Smlouva z 25. srpna 1993 byla podepsána ve Varšavě a předpokládala, že na polském území vznikne síť plynovodů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 12:20|

Ministryně Hubáčková řeší možné vyřazení plynu z kotlíkových dotací. Musíme to ještě zvážit, řekla

Možné vyřazení podpory výměny starých kotlů na pevná paliva za kotle plynové z programu kotlíkových dotací budeme ještě zvažovat, řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jasno podle ní dosud není ani u dotací z programu Nová zelená úsporám, který přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy, ani u kotlíkových dotací pro chudší domácnosti financovaných z Operačního programu Životní prostředí.
28. 3. 2022|

Německá policie vyšetřuje vládní Zelené kvůli možné zpronevěře. Jde o bonusy ve výši 36 tisíc korun

Německá policie zahájila předběžné vyšetřování vedení vládních Zelených, které se týká i jejích předsedů a ministrů koaliční vlády Annaleny Baerbockové a Roberta Habecka. Informovala o tom ve středu agentura DPA, podle níž jde v případu o možnou zpronevěru při výplatě bonusů ve výši 1500 eur (36 tisíc korun) na konci roku 2020.
19. 1. 2022|

V Bejrútu se po explozi stále pohřešuje 21 lidí. Účastníci dárcovské konference slíbili na pomoc přes 250 milionů eur

V prohlášení po mezinárodní dárcovské konferenci pro výbuchem zasažený Bejrút, kterou narychlo zorganizoval francouzský prezident Emmanuel Macron, se účastníci zavázali zemi rychle poskytnout významnou pomoc, uvádí Reuters. Zemi údajně přislíbili přes 250 milionů eur (asi 6,6 miliardy korun). Po úterní explozi je stále pohřešováno 21 lidí a naděje, že se podaří najít další přeživší, se zmenšuje. Čeští záchranáři v Bejrútu se v neděli vrátili do práce, později se ale opět museli stáhnout, protože ve městě pokračují protesty. Svou rezignaci také v tento den oznámila jako první člen libanonské vlády ministryně informací Manál Abdas Samádová. K ní se v neděli večer přidal ministr životního prostředí Fadi Jreissati, ve svém zdůvodnění kritizoval nedostatek reforem.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 21:55|

Další odchod kvůli zavražděným dívkám. Rumunská ministryně svalovala vinu na rodiče obětí

Kauza dvou zavražděných dívek, která v těchto dnech otřásá Rumunskem, má další politickou dohru. Po osmi měsících ve funkci byla odvolána ministryně školství Ecaterina Andronescuová. Premiérka Viorica Dancilaová její odchod zdůvodnila tím, že v médiích nemístně svalovala zodpovědnost za smrt dívek na rodiče, uvedla agentura DPA. Kvůli případu už dříve odstoupili ministr vnitra a také policejní prezident.
2. 8. 2019|

Mobilní data, odložená dostavba jaderných elektráren a odchod zástupce Tchaj-wanu. Nováková vydržela na ministerstvu necelý rok

Na ministerstvo průmyslu a obchodu přišla Marta Nováková loni v červnu. Za svůj cíl si vytkla omezení byrokracie pro podnikatele, posílení oblasti služeb a obchodu a také digitalizaci. Místo toho po několika „přešlapech“ a kontroverzních výrocích ministerstvo opouští.
10. 4. 2019|