TÉMA

Bytové družstvo

Choceň chystá družstevní bydlení, zájemců je dvakrát víc než bytů

Východočeská Choceň chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století, a jeho prostřednictvím chce postavit nové bytové domy. Podle radnice by mělo družstvo získat výhodnější úvěr než jednotlivci. V oblasti je o družstevní bydlení velký zájem. Polička, která s ním začala předloni, eviduje převis žadatelů o členství ve svém družstvu. V Chocni je to podobné, i když ještě nejsou jasné všechny podmínky, zájemců je dvakrát více, než kolik má vzniknout bytů.
13. 1. 2024|

Konec olomoucké kauzy s byty. Nájemníci je získali, ale s doplatkem

Město Olomouc udělalo tečku za sporem o převodu 350 družstevních bytů na jejich nájemníky. Při výstavbě v roce 2000 hradil část nákladů na vybudování domů stát, část nájemníci hotově a zbytek spláceli formou nájemného. Po dvaceti letech měly byty přejít do jejich osobního vlastnictví za symbolickou korunu, jenže se tak nestalo. Po tříletých dohadech je nakonec získali s doplatkem. Nájemníci nakonec přeplatili celkem 51 milionů korun.
23. 11. 2023|

Drahé Česko: Jak se s energetickou krizí vypořádávají bytová družstva a SVJ?

Drahé energie dopadají také na fungování bytových družstev a sdružení vlastníků. Stále více se poohlížejí po alternativních dodávkách elektřiny, například díky fotovoltaice. Na divácké dotazy v pořadu Drahé Česko odpovídal Stanislav Gaj, vedoucí projektu Domy sobě.
14. 12. 2022|

Drahé Česko: Dopady zdražování energií na fungování bytových družstev a sdružení vlastníků

V pořadu Drahé Česko radil ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev ohledně dopadů drahých energií. Jak zdražování ovlivňuje fungování bytových družstev a sdružení vlastníků?
14. 12. 2022|

Chlouba Poruby je v novém kabátě. Budovu s věžičkou se ale opravit nepodařilo

Ostravský městský obvod Poruba má zhruba po roce a půl opravenou svou dominantu – Oblouk. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely. Je vstupní branou i hlavní dominantou jednoho z nejlidnatějších ostravských obvodů. Oblouk však není opraven kompletně, na rekonstrukci ještě čeká část s věžičkou.
15. 9. 2022|

Brno převede bezplatně asi třináct set bytů z desítek družstev

Brno bezplatně převede družstevní byty, které vznikly před více než dvaceti lety za podpory státu, schválili v úterý zastupitelé. Týká se to asi 1300 bytů 35 bytových družstev. Družstevníci už v nájmech byty splatili, kvůli nezveřejnění smluv před stavbou ale nyní hrozily komplikace v podobě doplatku až do výše současné tržní ceny. Stejné problémy řešilo více měst, třeba Liberec, Olomouc nebo Zlín. Některé případy skončily u soudu. Například Liberec už ale byty převedl za symbolickou korunu.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 12:05|

Zastupitelé schválili postup převodu družstevních bytů v Olomouci. S malým doplatkem

Zastupitelstvo Olomouce po více než pětihodinové diskusi schválilo záměr postupu dlouho chystaného převodu čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky s doplatkem, který činí jen malou část jejich obvyklé ceny. Nájemníci s tímto řešením převodu družstevních bytů většinou souhlasí. Za byty zaplatí celkem přes padesát milionů korun, peníze připadnou dvěma bytovým družstvům.
10. 12. 2021|

Malá družstva mají problém. Kvůli povinné změně stanov platí za notáře a právníky desetitisíce

Novela zákona o obchodních korporacích zvyšuje bytovým družstvům náklady o desetitisíce. Musejí totiž upravit své stanovy za přítomnosti notáře na schůzi a často platí také za dodatečné právní služby. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je to finanční problém především u družstev s menším počtem členů. Nová pravidla musí družstva zařadit do stanov do konce roku 2021.
13. 8. 2021|