TÉMA

Dětská psychiatrie

„Musíte hledat dál.“ V Česku je čím dál těžší sehnat dětského psychiatra

V Česku chybějí psychiatři a zároveň narůstá počet dětí s duševními problémy, které potřebují pomoc. Rodiče obvolávají ordinace, ale nedostanou termín návštěvy, mnozí psychiatři často dětské pacienty neberou ani na čekací listiny. Spolehnout se rodiče musejí na známosti či placení vysokých sum za privátní praxe. Tématu se věnoval pořad 168 hodin.
21. 11. 2022|

Psychické potíže u dětí podle specialistů výrazně rostou. Ministerstvo kvůli tomu zřídilo speciální tým

Specialisté z dětských psychiatrických ambulancí i lůžkových oddělení mluví o extrémních nárůstech psychických potíží a závislostí u školáků v posledních měsících. Do ordinací podle nich přichází velké množství nových pacientů a zároveň se prohloubily dřívější potíže. Ministerstvo zdravotnictví proto zřídilo novou koordinační skupinu pro dětské duševní zdraví, která se poprvé sešla před pár dny.
16. 1. 2022|

Ministerstvo nabízí milionový bonus za nástup do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany

Prémii milion korun dostane lékař, který nastoupí do Dětské psychiatrické nemocnice Opařany nedaleko Tábora. Musí tam poté pracovat alespoň tři roky, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zařízení dlouhodobě řeší personální krizi, kvůli které by jeho provoz mohl skončit.
1. 10. 2021|

„Právo být slyšeno má každé dítě schopné formulovat vlastní názor,“ vzkazuje Šimůnková lékařům

Nemocnice s dětskými psychiatrickými odděleními v Česku se rozcházejí v tom, jak při rozhodování o léčbě a hospitalizaci přistupují k názorům dětských pacientů. Podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové někdy jejich podíl na rozhodování zanedbávají. Vydala proto doporučení, které by mělo práva dítěte posílit a sjednotit postup zdravotníků.
12. 8. 2021|