TÉMA

Celio

V kauze litvínovské skládky Celio schválil soud dohodu o vině a trestu s firmou Aquatest

Městský soud v Praze schválil v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku další dohodu o vině a trestu. Tentokrát se společností Aquatest, která se dopustila čtyř trestných činů. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze jde o státní zakázky na uložení vysoce nebezpečného odpadu. Policie kvůli tomu začala loni v lednu stíhat devět lidí a dvě firmy.
31. 5. 2023|

Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste

Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

U Nelahozevsi leží sudy s jedovatou chemikálií

Obyvatelé Nelahozevsi mají obavy z tisíců sudů s jedovatou chemikálií, které volně nehlídané leží nedaleko města. Část jich firma odvezla na skládku u Mostu, kde skončily nelegálně zakopané. V kauze jsou obviněni manažeři dvou firem. Zbytek nádob zůstal na původním místě a nově je část sudů i odkrytá.
27. 11. 2022|

První trest v kauze Celio: Bývalý ředitel skládky dostal podmínku a musí zaplatit milion korun

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku padl první trest. Bývalý ředitel skládky René Konečný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou nyní schválil pražský městský soud. Případ se týká státní zakázky na uložení nebezpečného odpadu, ve kterém policie v lednu začala stíhat devět lidí a dvě právnické firmy. Konečný dostal tři roky vězení s pětiletým odkladem a musí zaplatit jeden milion korun.
5. 10. 2022|

Na skládce u Mostu jsou tuny nebezpečného odpadu. Úředníci řeší, co s ním

Na skládce Celio u Mostu se nachází tuny nebezpečné látky a otázkou zůstává, co se s ní bude dít dále. Majitel má už rozbor, z nějž plyne, že odvoz většiny materiálu by byl složitý. Rozhodnutí je tak na úřednících. V případě požáru by se lidé z okolí dostali do ohrožení života. Za nedovolené ukládání chemikálií obvinili policisté manažery dvou firem.
22. 6. 2022|

Reportéři ČT: Toxický odpad u Litvínova dál ohrožuje okolní vsi. Starostové nic netušili

Stovky tun toxického odpadu, extrémně hořlavých styrenových smol, nechali manažeři firmy Celio zahrabat na skládce u Litvínova. Nyní čelí obvinění z obecného ohrožení. Jak zjistili Reportéři ČT, toxický odpad v sudech ohrožuje okolní obce dál, přestože je měla firma zlikvidovat. Starostové dotčených obcí o riziku netušili.
17. 5. 2022|

Soud poslal do vazby ředitele skládky Celio

Státní zástupce navrhl vazbu pro všech devět obviněných v kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Obvodní soud pro Prahu 1 zatím poslal do vazby ředitele skládky Reného Konečného, další tři lidi propustil a o dalších pěti ještě rozhodne. Kauza se týká státní zakázky na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi jsou ukládány na skládku Celio, jejímž provozovatelem je společnost Purum Kraft.
15. 1. 2022|

NCOZ stíhá devět lidi v souvislosti se zakázkou na likvidaci skládky Nelahozeves

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila trestní stíhání devíti lidí a dvou právnických osob v souvislosti se státní zakázkou na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves. Sdělila to vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Centrála provádí domovní prohlídky. Nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi se ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:01|

Ze sudů na skládce u Litvínova unikal nebezpečný odpad. Hejtman svolal bezpečnostní radu

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla o omezení provozu skládky Celio u Litvínova na Mostecku. Důvodem je hrozba bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí kvůli nesprávnému skladování látky styren v sudech. Jeho nebezpečnost spočívá ve vysoké hořlavosti, informoval mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) kvůli tomu svolal bezpečnostní radu kraje.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 15:09|