TÉMA

Peter Weir

Když mi lidi radí, co bych měl hrát, nezajímá mě to, říká Russell Crowe

S filmovým festivalem v Karlových Varech se loučí první z hvězdných hostů letošního ročníku. Russell Crowe se festivalovému publiku představil jako herec, byť ne ve své oscarové roli Gladiátora, a rovněž jako muzikant. Odjíždí s cenou za přínos světové kinematografii a ujištěním, že se chce hudbě nadále věnovat. Ať mu to lidi vymlouvají jakkoliv.
1. 7. 2023|

Parkinsonova nemoc změnila život Michaelu J. Foxovi, čestný Oscar ocenil, že herec ho mění jiným

Filmoví herci a tvůrci si pro filmové Oscary dojdou až na jaře příštího roku, Akademie filmového umění a věd už ale udělila takzvané čestné Oscary. Ocenění přihlížející k dlouhodobému přínosu kinematografii udělila filmaři Peteru Weirovu, režisérce Euzhan Palcyové i autorce filmových písní Diane Warrenové. Laureátem se rovněž stal herec Michael J. Fox, jehož akademie ocenila za podporu výzkumu Parkinsonovy nemoci. Sám Fox si tuto diagnózu vyslechl ani ne jako třicetiletý.
21. 11. 2022|

Na karlovarský festival přijede americký herec Ethan Hawke

Hostem 55. ročníku MFF Karlovy Vary se stane Ethan Hawke, který byl čtyřikrát nominovaný na Oscara a je známý z filmů Training Day, Před úsvitem nebo Společnost mrtvých básníků. Americký herec, režisér a spisovatel převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry.
5. 8. 2021|