TÉMA

Milavče

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Viníkem srážky dvou vlaků u Milavčí, při které zemřeli tři lidé, byl strojvedoucí, uvedla inspekce

Za loňskou srážku dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku mohl podle Drážní inspekce (DI) strojvedoucí Západního expresu, který při nehodě zahynul. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Inspektoři vyloučili, že by příčinou srážky mohlo být oslnění strojvedoucího nebo špatně viditelné návěstidlo. Západní expres jedoucí z Mnichova do Prahy a osobní vlak z Plzně do Domažlic se srazily 4. srpna 2021. Tři lidé - oba strojvedoucí a cestující z osobního vlaku - zahynuli a 56 se zranilo.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 11:20|

Havarovaný vagon u Milavčí bude zlikvidován ještě během pondělka. Všechny části firma odveze

Uběhly už dva měsíce od tragické srážky dvou vlaků u Milavčí na Domažlicku, při které zemřeli tři lidé. V pondělí by měla specializovaná firma definitivně zlikvidovat zničený vagon Západního expresu, který po srážce u trati na louce zůstal. Vagon bude rozebrán za pomoci hydraulických nůžek, menší kusy by pak měla firma odvézt. Specializovaná firma byla u Milavčí také minulý týden, její pracovníci z vagonu odstraňovali plasty či gumy, které nyní zamíří na recyklační linku.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 14:19|

Po srážce vlaků u Domažlic starostové požadují výstavbu dvoukolejné trati

Kolem plánované modernizace trati na Domažlicku, kde došlo 4. srpna u Milavčí k tragické srážce vlaků, se ozývají nespokojené hlasy. Plzeňský kraj i starostové tamních obcí požadují, aby ministerstvo dopravy změnilo projekt a celá trať byla dvoukolejná. Jejich zástupce to během pondělí řešil také v bavorském Chamu. I tam budou žádat vybudování bezpečnějšího koridoru z Mnichova až do Prahy.
16. 8. 2021|

Trať u Domažlic je po nehodě v plném provozu, vyjel po ní mezinárodní expres

Na jednokolejnou trať nedaleko Domažlic, kde se ve středu ráno stala tragická železniční nehoda, se vrátily i mezinárodní vlaky z Německa. První spoj z Mnichova do Prahy projel úsekem v obci Milavče kolem osmé ranní. Informovala o tom mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Regionální doprava byla po třídenní výluce obnovena v pátek v podvečer.
9. 8. 2021|

Drážní provoz u Domažlic řídí na dálku dispečer, zabezpečení tratí je mnohaleté téma

Provoz na trati u obce Milavče, kde se ve středu srazily dva vlaky, řídí na dálku dispečer, trať je vybavená návěstidly a reléovým zabezpečovacím zařízením. Nejvyšším zabezpečovacím zařízením na tuzemských tratích je systém ETCS, který automaticky zastaví vlak na dálku, na uvedené trati však není.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 22:14|

Na Chodsku se srazil rychlík z Bavorska a RegioShark, tři lidé zemřeli

Na trati v obci Milavče na Domažlicku došlo ve středu krátce po osmé hodině ke střetu mezinárodního rychlíku z Německa s osobním regionálním vlakem. Tři lidé zemřeli, desítky dalších jsou zraněny, část těžce. Zasahovaly všechny složky záchranného systému včetně čtyř vrtulníků. Kriminalisté zahájí úkony trestního řízení kvůli možnému ohrožení z nedbalosti.
4. 8. 2021Aktualizováno4. 8. 2021, 21:22|