TÉMA

Biometrické údaje

Rusko po teroristickém útoku přitvrzuje vůči přistěhovalcům

Ruské ministerstvo vnitra dokončilo návrh zákona, který má zpřísnit státní kontrolu nad migrací. Předloha vznikla měsíc po nejkrvavějším teroristickém útoku v Rusku. Nedaleko Moskvy při něm zemřelo 144 lidí. Policie zatkla jedenáct podezřelých, všichni, až na jednoho Kyrgyze, pocházejí z Tádžikistánu.
včera|

Írán chce využívat systém rozpoznávání tváře, aby dohlížel na nošení hidžábu

Íránská vláda má v plánu ve veřejné dopravě využívat technologii rozpoznávání obličejů, aby identifikovala ženy, jež nedodržují přísné nařízení, které se týká povinného nošení hidžábu. Informoval o tom zpravodajský list The Guardian. Hidžáb je šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena a dekolt.
6. 9. 2022|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|

Úřady začaly vydávat občanské průkazy s biometrickými údaji. Mají ztížit zneužití dokladu

S pondělkem začínají české úřady vydávat nový typ občanských průkazů. Vybavený je zabezpečeným čipem s biometrickými údaji. Změnou, která vychází z evropského nařízení, se ztíží možnost doklady padělat a zneužívat. Na dokladech bude naopak chybět akademický titul.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 13:05|