TÉMA

Černé jezero

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Policie našla na Šumavě ztraceného mladíka s autismem, je v pořádku

Policie na Šumavě od středy pátrala po osmnáctiletém mladíkovi z Nymburska s poruchou autistického spektra. Pohyboval se odpoledne v okolí Černého jezera na Železnorudsku. Mladík byl nakonec nalezen a je v pořádku, oznámili policisté na sociální síti X (dříve Twitter).
9. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 05:43|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Strážci Šumavy vyráží na hlídky i s policií. Někteří turisté jsou totiž agresivní

Strážci šumavského národního parku  vyrazili na společné hlídky s policií. V celé oblasti totiž přibývá přestupků. Šumava je stejně jako vloni plná turistů. Služby s policisty jsou hlavně preventivní. Zabránit mají nejen porušování návštěvního řádu, ale také napadení strážců. I takové případy teď vedení parku řeší.
27. 7. 2021|