TÉMA

Vjasna

Běloruský soud poslal nezávislou novinářku na tři a půl roku do vězení

Běloruský soud poslal na tři a půl roku do vězení nezávislou novinářku Larysu Ščyrakovovou, kterou uznal vinnou z „napomáhání extremistickým činnostem“ a „diskreditaci“ Běloruska. Vyšetřovatelé žurnalistku obvinili z toho, že poskytovala informace nevládní organizaci na ochranu lidských práv Vjasna a stanici Belsat, která vysílá z Polska pro Bělorusy. Informovala o tom Běloruská asociace novinářů. Represe režimu autoritářského vůdce země Alexandra Lukašenka vůči disentu pokračují, podotklo Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).
1. 9. 2023|

Běloruský soud udělil vysoké tresty pěti lidem spojeným s opozicí za údajný pokus o státní převrat

Soud v Minsku v pondělí udělil tresty až jedenácti let vězení pěti lidem, které běloruská prokuratura obvinila z pokusu o státní převrat. Mezi odsouzenými je šéf opoziční strany, politolog či právník s americkým pasem, informovala lidskoprávní organizace Vjasna.
5. 9. 2022|

Bělorusko poslalo na roky do vězení další novinářku polské televize Belsat

Běloruský soud poslal na řadu let do vězení další nezávislou novinářku. Dvaapadesátiletou Irynu Slaunikavovou z polského televizního kanálu Belsat shledal vinnou ze založení extremistické organizace a účasti na protestech, za což jí vyměřil pětiletý nepodmíněný trest. Pokračuje tak vládní tažení proti opozičním aktivistům, kritickým médiím a nezávislým reportérům. Výše trestu je o rok delší, než žádala prokuratura.
3. 8. 2022|

Běloruské úřady zasáhly proti novinářům a opozičníkům. Jako v KLDR, popisuje jeden z nich

Běloruské úřady podnikly domovní prohlídky v domovech desítek novinářů a opozičních aktivistů. Podle ochránců lidských práv to byl největší jednodenní zásah proti odpůrcům režimu za poslední tři měsíce. Nezávislým novinářům, obhájcům lidských práv a aktivistům v nejméně devíti velkých běloruských městech byly během prohlídek zabaveny mobilní telefony a počítače a byli podrobeni výslechům, uvedla agentura AP s odvoláním na nevládní organizaci Vjasna.
1. 12. 2021|

Lukašenko vyhlásil boj nevládním organizacím. Desítky z nich chce zavřít

Běloruské úřady v posledních dnech nařídily rozpuštění nejméně čtyřiceti nevládních organizací, upozornilo centrum pro ochranu lidských práv Vjasna. Likvidace podle Vjasny hrozí také běloruskému PEN klubu, který vede spisovatelka Světlana Alexijevičová oceněná Nobelovou cenou za literaturu, nebo Běloruské asociaci novinářů (BAJ). Před bezprecedentním tlakem, který je v Bělorusku vyvíjen na občanskou společnost, varovala také mezinárodní organizace Amnesty International (AI).
26. 7. 2021|