TÉMA

Ústup

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje i po dobytí města

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky pokračuje i poté, co ruské síly toto východoukrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. Shodují se na tom ukrajinské i ruské zdroje. Zpravodajka ČT Barbora Maxová od ukrajinských vojáků slyšela, že pád Avdijivky je horší než ztráta Bachmutu. Postup ale okupanty stál značné síly. Ukrajinská prokuratura dle agentury AFP oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky. Šest případů je právě z oblasti Avdijivky.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 21:26|

Rusové se zřejmě pokusí zničit Kachovskou přehradu, domnívají se američtí analytici

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Budou se tak snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruské okupační úřady v Chersonu mezitím vyzvaly civilisty, aby město okamžitě opustili.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 20:52|

Ruský ústup na Ukrajině odhaluje zkázu. „Nutili mě kopat hroby,“ popisuje svědek

Překotný ústup ruských jednotek především v Charkovské oblasti způsobený úspěšnou ukrajinskou protiofenzivou odhaluje rozsah zkázy, kterou po sobě na řadě míst okupanti zanechali. Doposud nejsou zprávy o masakru civilistů podobně jako v minulosti z Buči poblíž Kyjeva, ale objevují se svědectví lidí, kteří tvrdí, že museli pod pohrůžkami kopat hroby pro své sousedy. Ukrajinská armáda bez dalších podrobností uvedla, že nyní eviduje až 200 válečných zločinů denně.
14. 9. 2022|

Přes tisíc afghánských vojáků ustoupilo před Talibanem do Tádžikistánu

Přes tisíc afghánských vojáků a příslušníků bezpečnostních sil se v neděli uchýlilo před postupujícími povstalci z radikálního hnutí Taliban do Tádžikistánu. Do této země už dříve odešly stovky afghánských vojáků, ale až v neděli se tak poprvé stalo v tak velkém rozsahu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Taliban se v provincii Badachšán, která leží na hranici s Tádžikistánem, zmocnil dalších šesti okresů.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 21:43|