TÉMA

Živelní pohroma

Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.
4. 2. 2024|

Silný cyklon Mocha udeřil na Bangladéš a Myanmar. Evakuovaly se statisíce lidí, jsou hlášeni mrtví

Vysoké vlny, vyvolané cyklonem Mocha, zaplavily část myanmarského města Sistwei ležícího na pobřeží Bengálského zálivu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale cyklon převážně ušetřil oblast s největším uprchlickým táborem na světě, který se nachází u města Cox's Bázár v sousedním Bangladéši. V Myanmaru přišli v důsledku bouře o život nejméně tři lidé.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 16:33|

Katastrofy způsobené výkyvy počasí se nyní ve statistikách objevují čtyřikrát až pětkrát častěji

Katastrof způsobených výkyvy počasí je nyní ve statistikách čtyřikrát až pětkrát více než v 70. letech minulého století a působí také sedmkrát více škod, vyplývá z nově zveřejněné publikace Světové meteorologické organizace (WMO), která je součástí OSN. Přesto ale kvůli těmto pohromám umírá méně lidí. Vědci totiž umí lépe varovat.
1. 9. 2021|

Zájem o pojištění po tornádu prudce roste

Týden po ničivé bouři na jižní Moravě vzrostl zájem o pojištění proti tornádu až o desítky procent. Vyplývá to z dat pojišťoven, které ČT oslovila. V souvislosti s následky ničivé bouře se lidé nejčastěji ptají na pojištění domácnosti. Ověřují si také, co jejich pojistka pokrývá a zda ji mají správně nastavenou.
3. 7. 2021Aktualizováno3. 7. 2021, 07:35|