TÉMA

Oxfam

Světová nerovnost se zvýšila. Vzrostl počet velmi chudých i bohatých

Ve světě sílí nerovnost, poprvé za 25 let se extrémní bohatství i extrémní chudoba zvýšily současně. Ve zprávě zveřejněné před začátkem výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pondělí uvedla organizace Oxfam, která se snaží pomáhat dostat lidi z chudoby. Výrazné loňské zvýšení cen potravin a energií způsobilo, že miliardáři zbohatli ještě citelněji.
16. 1. 2023|

Nejbohatší zdvojnásobili své jmění. Většina lidí přitom v pandemii zchudla, varuje Oxfam

Majetek deseti nejbohatších miliardářů se během pandemie zdvojnásobil. V chudobě naopak nyní žije víc lidí než na jaře roku 2020. Upozorňuje na to charitativní organizace Oxfam. Podle organizace současná nerovnost ve světě zabíjí. S nízkými příjmy totiž denně souvisí smrt zhruba jednadvaceti tisíc lidí.
18. 1. 2022|

Evropská unie je silná a životem pulzující organizace, řekl Biden na summitu G7

Evropská unie je neskutečně silná a životem pulzující organizace, řekl podle Reuters americký prezident Joe Biden na summitu zemí skupiny G7. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron při rozhovoru s ním ocenil, že USA mají opět zájem o spolupráci na světové úrovni. Lídři EU apelovali na britského ministerského předsedu Borise Johnsona, aby dodržoval brexitovou dohodu, kterou s EU podepsal.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 19:45|

Unie se dohodla na daňových pravidlech pro velké firmy. Podle kritiků jsou slabá

Státy Evropské unie se v úterý večer dohodly s Evropským parlamentem (EP) na nových pravidlech, která mají pomoci v boji proti daňovým únikům velkých firem. Společnosti podnikající ve více státech budou muset zveřejňovat údaje o zaplacených daních ve všech jednotlivých zemích. Nevládní organizace jako Transparency International směrnici kritizovaly jako neúčinnou, neboť se nevztahuje na většinu zemí světa.
2. 6. 2021|

Londýn zastavil financování Oxfamu. Členové mise v Kongu čelí obvinění ze zneužívání postavení

Britská vláda zastavila financování všech projektů humanitární organizace Oxfam kvůli dalším obviněním, že její pracovníci během misí zneužívali svého postavení k získání sexuálních služeb a zastrašovali místní obyvatele. Informoval o tom server BBC. Tentokrát se pochybení týkají mise v Kongu. Oxfam vláda potrestala zákazem financování z veřejných prostředků už v roce 2018, a to kvůli podobnému skandálu na Haiti. Zákaz vypršel teprve před měsícem.
8. 4. 2021|

Deset nejdůležitějších věcí, které se lidstvo během roku 2020 dozvědělo o změnách klimatu

Rok 2020 přinesl kromě pandemie covidu-19 také zhoršení klimatické krize. Vědci se ale také o tomto jevu dozvěděli spoustu nového, co by mohlo pomoci s jeho řešením.
30. 12. 2020|
Doporučujeme

Za růstem emisí oxidu uhličitého stojí procento nejbohatších, ukázal výzkum Oxfamu

Mezi roky 1990 a 2015 bylo jedno procento nejbohatších lidí na Zemi zodpovědné za dvojnásobek emisí oxidu uhličitého než celá chudší polovina lidstva. Popsal to výzkum neziskové organizace Oxfam a Stockholmského environmentálního institutu.
22. 9. 2020Aktualizováno26. 9. 2020, 18:17|