TÉMA

Státní tajemství

Čína zpřísňuje zákon o státním tajemství. Nařčen z jeho porušení může být kdokoliv

Čína chce zpřísnit zákon o státním tajemství, zvažuje jeho novelizaci. Nový návrh zákona například zakazuje zaměstnancům státu cestovat do zahraničí bez povolení. Součástí systému se podle něho má přitom stát i veřejné vzdělávání o uchovávání tajemství. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová uvedla, že novela rovněž rozšiřuje pravomoce úřadu národní správy státní tajné ochrany, aby jeho pracovníci mohli sami vyslýchat podezřelé nebo studovat příslušné spisy.
1. 11. 2023|

Čína kontroluje poradenské firmy kvůli obavám z krádeže státních tajemství

Čína v rámci protišpionážní kampaně cílí na poradenské firmy, které poskytují informace o trhu zahraničním klientům. Podle státních médií se snaží zastavit krádeže státních tajemství. Aktivita bezpečnostních služeb nepomáhá čínské ekonomice, která se po pauze vynucené covidem snaží přilákat zahraniční investory. Ti v Číně narážejí na nedostatek informací a transparentnosti.
13. 5. 2023|

V Německu zatkli spolupracovníka rozvědky podezřelého ze špionáže pro Rusko

Policie v Německu ve středu zatkla spolupracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND) kvůli podezření, že poskytoval informace Rusku. Mohl se tím dopustit vlastizrady. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na německé nejvyšší státní zastupitelství. Podle agentury Reuters je podezřelým Němec Carsten L., jehož pracoviště i byt prohledala policie.
22. 12. 2022|

Su Ťij čelí obvinění z korupce a zneužití majetku dobročinné nadace. Absurdní, reagoval obhájce

Bývalá myanmarská lídryně Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli údajné korupci. S odvoláním na informace státního deníku New Light of Myanmar to napsala agentura Reuters. Nová obvinění se týkají údajného zneužití majetku dobročinné nadace, kterou Su Ťij vedla, a přijímání úplatků ve formě peněz a zlata. Obhájce političky, kterou nyní drží v domácím vězení vojenská junta, označil nová obvinění za absurdní.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 11:06|