TÉMA

Harrison Ford

Harrison Ford se vrací jako Indiana Jones. Teď ho pohodlně opouštím, říká osmdesátiletý herec

Ikonický klobouk si poprvé nasadil před dvaačtyřiceti lety, když mu táhlo na čtyřicet. Nyní je mu osmdesát let a se svojí nejslavnější postavou se prý definitivně loučí. Harrison Ford se vrací ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu, jenž je jedním z nejdražších snímků historie a právě vstupuje do českých kin. V novém filmu tvůrci nechtějí jeho věk zakrývat, naopak mají ambici vyprávět o čase samotném, k němuž se váže i nový předmět, o nějž archeolog zápolí s nacisty.
29. 6. 2023|

Festival v Cannes aplaudoval Harrisonu Fordovi, Indianu Jonesovi už vlažněji

Mimo soutěž promítl festival v Cannes ve světové premiéře nový film ze série o Indianu Jonesovi. Jeho představitel Harrison Ford si ikonický klobouk dobrodružného archeologa nasadil podle všeho naposledy. Dojatý osmdesátiletý herec promítání snímku s podtitulem Nástroj osudu osobně na francouzském festivalu uvedl. Dostalo se mu bouřlivého přivítání, samotný film už budil vlažnější reakce.
19. 5. 2023|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Filmový festival v Cannes zahájí Depp jako Ludvík XV. Českou tvorbu zastupuje FAMU

Cílem filmařů, herců a fanoušků kinematografie je v těchto dnech francouzská Riviéra. V Cannes totiž začíná už šestasedmdesátý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Zahájení obstará francouzský snímek z doby Ludvíka XV. s Johnnym Deppem v hlavní roli. O hlavní cenu, Zlatou palmu, se uchází novinky Akiho Kaurismäkiho, Wima Wenderse či Hirokazu Kore'edy. Mimo soutěž patří k očekávaným světová premiéra dalšího dobrodružství Indiany Jonese. Česká tvorba se festivalovému publiku představí díky dvěma krátkým snímkům z pražské FAMU.
16. 5. 2023|

Indiana Jones omládne díky umělé inteligenci. Filmaři si s takovými úpravami pohrávají s různou úspěšností

V létě se osmdesátiletý herec Harrison Ford vrátí jako Indiana Jones, jenž se jako pomlácený, ale neohrožený archeolog naposledy ukázal před patnácti lety. V pátém snímku ze série s podtitulem Nástroj osudu se ale objeví i s vizáží, jakou měl ve snímku Dobyvatelé ztracené archy v osmdesátých letech. Trikaři totiž jeho tvář digitálně omladili pomocí nové technologie, v níž jim prý pomohla i umělá inteligence (AI). Takových filmů prý bude přibývat.
10. 2. 2023|

Indiana Jones se před 40 lety poprvé objevil v kinech. Dobyl ztracenou archu i srdce diváků

Před čtyřiceti lety se poprvé dostal na stříbrné plátno archeolog hýřící dobrodružstvím Indiana Jones. 12. června 1981 šla do amerických a kanadských kin premiéra snímku Dobyvatelé ztracené archy. Námět vytvořil George Lucas, režie se zhostil Steven Spielberg a osobitost hlavní postavě dodal herec Harrison Ford.
12. 6. 2021|