TÉMA

Hormonální antikoncepce

Roste zájem o nouzovou antikoncepci. Lékárny to přisuzují konci pandemie i pomoci Ukrajině

Většina českých lékárenských sítí zaznamenala větší zájem o nouzovou antikoncepci, takzvanou „pilulku po“. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo v loňském roce do lékáren a zdravotních zařízení dodáno nejvíce balení za posledních pět let. Lékárny sledují trend už několik let, přisuzují ho rozvolňování po pandemii i pomoci Ukrajině. Dle odborníků může souviset i s odklonem od hormonální antikoncepce.
11. 3. 2023|

30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce

Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|

Popularita hormonální antikoncepce v Česku klesá. Vědci hledají důvod

Zatímco doba potřeby efektivní ochrany před neplánovaným otěhotněním se v České republice prodlužuje, popularita hormonální antikoncepce u žen v tuzemsku klesá. Vyplývá to z výsledků výzkumu Současná česká rodina, který běží na Univerzitě Karlově (UK).
23. 8. 2021|

Hormonální antikoncepce přinesla světu sexuální revoluci. V Evropě se používá už 60 let

V Německu byly jako v první evropské zemi uvedeny před 60 lety, 1. června 1961, na trh první antikoncepční tabletky. Dlouhá staletí používaly ženy k zabránění početí různé přírodní prostředky, až začátkem 20. století se zrodila myšlenka hormonální antikoncepce. První takový výrobek Enovid byl po dlouhém testování uveden na trh v USA v květnu 1960. Už v roce 1966 užívalo ve světě hormonální antikoncepci deset milionů žen. Dnes je jich nejméně desetkrát více.
1. 6. 2021|