TÉMA

Kristóf Szalay-Bobrovniczky

Ministři obrany V4 se shodli na společné deklaraci, zahrnuje pomoc Ukrajině

Státy Visegrádské skupiny (V4) se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) shodly na společné deklaraci o podpoře Ukrajiny v obraně proti Rusku tak, jak každá země uzná za vhodné. Uvedla to na závěr dvoudenního summitu ministrů obrany V4 v Praze. Její maďarský protějšek Kristóf Szalay-Bobrovniczky řekl, že Budapešť nepošle Kyjevu vojenskou pomoc, napadenou zemi ale bude dál zásobovat humanitárními dodávkami. Ke schůzce se připojili také zástupci dalších států střední Evropy a západního Balkánu.
8. 12. 2023|

Země V4 pomůžou Ukrajině s odminováním či ošetřením zraněných vojáků

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se chtějí angažovat při opravě ukrajinské techniky či při ošetřování zraněných vojáků z Ukrajiny. Pomoc napadené zemi a spolupráce ve středoevropském regionu patřila mezi hlavní témata jednání ministrů obrany v Banské Štiavnici. Česko zastupovala ministryně obrany Jana Černochová, podle které by se země V4 mohly zapojit také do odminování Ukrajiny.
27. 9. 2022|

Do koupě Aera Vodochody vstupuje nový maďarský partner, píší Hospodářské noviny

Do koupě největšího českého leteckého výrobce, firmy Aero Vodochody, vstupuje s českou skupinou Omnipol nový maďarský partner. Informoval o tom deník Hospodářské noviny (HN). Novým partnerem Omnipolu tak bude finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má podle HN blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní, to nechtěla komentovat.
31. 5. 2021|