TÉMA

Doučování

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

O doučování po distanční výuce je stále zájem. Ministerstvo už ale s jeho plošnou podporou nepočítá

O doučování po distanční výuce je mnohem vyšší zájem, než školy odhadovaly. Během loňska se do dohánění rezerv po covidové pauze zapojilo nejmíň pětkrát víc žáků, než školy čekaly. Na většině míst doučování stále pokračuje. Po letošních prázdninách už ale ministerstvo s jeho plošnou podporou nepočítá. Doteď na doučování poslalo přes miliardu z národních i evropských zdrojů.
8. 2. 2023|

Prospěch se jim výrazně nezhoršil. Inspekce testovala, jak se na žácích podepsala distanční výuka

Odchylky ve znalostech žáků před epidemií a po ní jsou minimální, zjistila Česká školní inspekce, když koncem minulého roku otestovala víc než sto tisíc žáků. Učitelům se podle ní dařilo mírnit dopady výuky na dálku kupříkladu doučováním. U dětí ze sociálně slabých rodin ale méně.
12. 12. 2022|

Doučování se neúčastní každý pátý žák, který ho kvůli lockdownu potřebuje, zjistila školní inspekce

Výrazné potíže ve vzdělávání může mít po loňské dlouhé výuce na dálku násobně víc žáků, než se předpokládalo. Původní odhady mluvily o pětapadesáti tisících, podle nových dat školní inspekce by ale doučování potřebovalo zhruba čtyřikrát tolik dětí.
21. 12. 2021|

Školy někdy dostaly na doučování více peněz, než zvládnou utratit. Žáci nemají vždy zájem

Čtvrt miliardy korun dostaly základní a střední školy na pomoc žákům, kteří měli potíže kvůli dlouhé distanční výuce. Podle ministerstva školství se Národní plán doučování díky nasazení učitelů a ředitelů i přes složitou epidemickou situaci většinou daří. Někdy ale žáci o dobrovolné doučovaní nemají zájem, některé školy zase dostaly peněz tolik, že je nestihnou využít.
28. 11. 2021|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

Zahájení školního roku pro ně nebylo snadné. Situace rodičů samoživitelů se zhoršuje

Dvě třetiny rodičů samoživitelů kvůli nedostatku peněz nestihly připravit děti do školy, vyplynulo z průzkumu Asociace neúplných rodin. Nemají třeba pomůcky nebo zaplacené kroužky. Přibylo také žádostí o mimořádnou dávku od úřadu práce.
18. 10. 2021|

V doučovacích kempech se děti nemají jen „šrotit“, hlavním cílem je socializace a získání návyků, řekl Plaga

Doučování ve speciálních letních kempech bude možné ve větší míře, než se původně plánovalo. Ministerstvo školství na to dostalo od ministerstva financí dalších 170 milionů korun, celkem tak provozovatelům může nabídnout 270 milionů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to avizoval v pondělních Událostech, komentářích a posléze potvrdil v úterý ráno na Twitteru. Ujistil také, že kempy mají být hlavně o socializaci dětí, nikoli o pouhém „šrocení se“.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 08:21|

O doučovací kempy pro školáky je zájem, ministerstvo zatím řeší jejich financování

Ministerstvo školství řeší projekty doučovacích kempů, děti ze základních škol tam mají dohánět látku, kterou zameškaly při distančním vzdělávání. Účast má být zdarma. Ministerstvo školství může zatím dotovat jen část z nich, o dalších penězích chce vyjednávat. K jejich pořádání se hlásí asi čtyři sta organizací.
31. 5. 2021|

V pondělí přibylo 1126 nakažených. Při sportu nebo u kadeřníka už nejsou nutné respirátory

Epidemie koronaviru dál pozvolna slábne. Testy v pondělí potvrdily 1126 případů covidu, což je nejnižší pondělní přírůstek od půlky září. Zpomalilo tempo očkování, zdravotníci v pondělí podali 74 290 dávek vakcíny. S úterým končí pro sportovce nebo zákazníky služeb péče o tělo povinnost nosit respirátory. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Právo uvedl, že testování ve školách bude pokračovat i po letních prázdninách.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 17:14|

Studenti pedagogických fakult se zapojí do letního doučování, mnozí pomáhali už s distanční výukou

Řada studentů pedagogických fakult se chystá zapojit do výuky na letních doučovacích kempech. Ty mají za cíl snížit dopady pandemie na školy, které velkou část roku učily pouze distančně. Podle Národního pedagogického institutu jim se vzděláváním na dálku už v průběhu školního roku pomáhalo přes šest set vysokoškoláků.
14. 5. 2021|