TÉMA

Karnátaka

Některé indické školy studentkám zakazují nosit hidžáb, muslimové se proti tomu bouří

Několik škol v indickém státu Karnátaka zakázalo nošení hidžábů ve třídách, což vyvolalo protesty místní muslimské komunity. Vláda nicméně zákaz podpořila a nepřímo rozšířila. Podle kritiků tím omezuje svobodu vyznání, podle zastánců vytlačuje náboženství ze škol, které podle nich mají být sekulární.
11. 2. 2022|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|