TÉMA

Vyslovení nedůvěry

Před 15 lety padla během předsednictví EU Topolánkova vláda. K jejímu konci přispěla rebelie v ODS

Od jediného úspěšného pokusu o odvolání české vlády uplynulo patnáct let. Kabinet premiéra Mirka Topolánka ztratil většinu v Poslanecké sněmovně uprostřed českého předsednictví Evropské unii. K opozici vedené šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem se tehdy přidal i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.
24. 3. 2024|

Čaputová odvolala Hegerův kabinet a vyzvala k předčasným volbám

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Hegerův kabinet podle ústavy zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády, ovšem s omezenými pravomocemi. Čaputová současně vybídla politiky k dohodě na uspořádání předčasných voleb v prvním pololetí příštího roku. V řádném termínu by se volby konaly v únoru 2024.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 23:27|

Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru vládě, Čaputová ji v pátek odvolá

Slovenská sněmovna vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. Zatím není jasné, zda tento krok povede k vypsání nových parlamentních voleb, o které dlouhodobě usilují některé opoziční strany a pro které se po pádu vlády vyslovil i šéf sněmovny Boris Kollár ze strany Sme rodina. Hegerův kabinet na rozdíl od části opozice zastává silně proevropské postoje a pomáhá válkou zasažené Ukrajině. Kancelář slovenské prezidentky Zuzany Čaputové večer oznámila, že hlava státu kabinet odvolá v pátek, přičemž ho zároveň v souladu s ústavou pověří omezeným výkonem funkce.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 21:22|

Opozice zřejmě nezíská hlasy komunistů pro vyslovení nedůvěry vládě

Výkonný výbor KSČM ve středu večer doporučil podle informací ČTK komunistickým poslancům při čtvrtečním hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO) opustit jednací sál Poslanecké sněmovny. Opozice tak zřejmě nezíská potřebných 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu. Podle předsedy sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika bude ale výbor v jednání pokračovat ve čtvrtek ráno společně s poslanci. O konečném postoji rozhodne klub. Tisková konference KSČM se uskuteční krátce před zahájením schůze.
2. 6. 2021|

Arenberger by měl skončit, míní Kováčik. Faltýnek chce nejprve slyšet ministrovo vyjádření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl ve své funkci skončit, uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek chce nejprve slyšet vyjádření ministra, který přijde v úterý na poslanecký klub. Podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana ministr pochybil i v dalších záležitostech. Všichni tři diskutovali v Otázkách Václava Moravce.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 16:07|

Senátoři volební zákon asi schválí, část z nich chce korespondenční volbu

Horní komora ve čtvrtek pravděpodobně podpoří sněmovní verzi volebního zákona. Podle senátorských klubů se pro to najde dostatek hlasů. A to i přesto, že část zákonodárců bude chtít do novely ještě prosadit korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Takovou úpravu navrhuje 14 senátorů. Prezident Zeman už dříve avizoval, že normu podepíše v té verzi, ve které prošla sněmovnou.
29. 4. 2021|