TÉMA

Radek Policar

Lékaři odmítli nabídku ministerstva zdravotnictví na způsob zvyšování platů

Ministerstvo zdravotnictví podle vrchního ředitele sekce legislativy a práva Radka Policara nabídlo lékařům ve státních nemocnicích zvýšení platů od ledna 2024 formou garance nepodkročitelné výše platu místo zvýšení platových tabulek. Zástupci protestujících lékařů a odbory návrhy odmítli, podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády se týkaly jen některých lékařů. Znovu se sejdou 13. listopadu. Lékaři žádají úpravy zákoníku práce a zvýšení základní mzdy. Aby své požadavky podpořili, vypovídají od prosince přesčasovou práci.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 19:10|

Ve správní radě VZP usedne i Kalousek, členy orgánu obměnila vláda

Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově usedne bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, senátor Roman Kraus (ODS) či náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). O obměně členů správní a dozorčí rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny ve středu rozhodla vláda, vyplývá z výsledků zasedání zveřejněných na webu. Proti zvolení Kalouska se v minulých dnech vyslovili Piráti.
26. 1. 2022|

Po auditu na ministerstvu se odpovědným úředníkům sníží platy. Covidová opatření bude zkoumat vládní rada, píše iRozhlas

Po auditu na ministerstvu zdravotnictví, zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy, budou mít odpovědní úředníci snížené platy. Výpověď nikdo nedostane.  Informoval o tom server iRozhlas. Kontroloři vedle nerespektování nejvyšších soudních autorit identifikovali tři hlavní pochybení. Úředníci mají vše napravit do konce října. Koronavirové restrikce vydávané resortem bude také nově přezkoumávat Legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tak nastaví nový proces ohledně schvalování.
16. 9. 2021|

Vojtěch zahájil kvůli zrušeným koronavirovým opatřením resortní audit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zahájil interní audit. Chce ověřit, jakým způsobem se v resortu přijímala protikoronavirová opatření; soudy totiž už sedmnáct z nich označily  za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Počet opatření odmítnutých soudy kritizoval předseda České lékařské komory Milan Kubek či europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl zase hostem televize CNN Prima News.
20. 6. 2021|

Soud řeší žaloby na omezení setkávání lidí, odborníci kritizují nejasnost opatření

Nejvyšší správní soud řeší žaloby na opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje shromažďování lidí na maximálně dva lidi uvnitř a dva venku. Výhrady má i Česká advokátní komora. Ta tvrdí, že nelze každé setkávání nazvat soukromou akcí, a tím ho omezit a pokutovat. Policie v týdnu oznámila, že tyto případy kontrolovat a pokutovat nebude.
16. 4. 2021|