TÉMA

Léky na předpis

Část léků zdražila. Některé lékárny hlásí problémy s distribucí

Některé léky podražily, zejména ty volně prodejné. Důvodem je inflace a také změna sazby DPH, která se od nového roku zvýšila z deseti na dvanáct procent. U léků na předpis si pacienti podle lékového ústavu připlatí jen minimálně. Stát totiž u většiny z nich stanovuje maximální prodejní cenu. Kvůli zajištění dostupnosti ji ale u některých přípravků musel upravit a to se může do doplatků promítnout. Některé lékárny si stěžují na to, že se k nim řada přípravků na předpis nedostane – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Stovky majitelů lékáren proto žádají poslance o změnu zákona, která by zajistila rovnoměrnější dodávky. Ministerstvo je proti.
14. 3. 2024|

Problémy eDokladů komplikují i vydávání léků na recept, říká SÚKL. Obtíže neevidujeme, tvrdí Digitální informační agentura

Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech mohou mít lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Trvají potíže kvůli funkcionalitě Digitální informační agentury (DIA), uvedla Greta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). DIA provozuje státní systémy využívané jak eReceptem, tak i novou aplikací eDoklady. Právě po spuštění eDokladů, které si o víkendu stáhlo až 150 tisíc lidí, se v systémech objevily problémy. DIA však podle mluvčí Anny-Marie Lichtenbergové v současnosti neeviduje žádné problémy u Identity občana, které by způsobovaly potíže u eReceptů.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 16:38|

Výrobci léků kritizují návrh ministerstva na dvouměsíční zásobu. Výpadky prý může zhoršit

Výrobci léků kritizují návrh ministerstva zdravotnictví, aby drželi dvouměsíční zásoby přípravků na předpis. Výpadky podle nich nevyřeší, naopak je může ještě zhoršit. Kvůli vyšším nákladům výrobců hrozí i zvýšení cen léků či ukončení dodávek do Česka. Na tiskové konferenci před tím varovali ředitelé České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 16:22|

Nejžádanější léky proti bolesti či nachlazení zdražují. Zákazníci kupují menší balení

Do výčtu zdražujících položek patří i volně prodejné léky včetně těch nejžádanějších, tedy prášků proti bolesti a nachlazení. V cenách se promítá nákladnější výroba i logistika. Podle Eurostatu inflace v Evropské unii přesáhla osm procent.
19. 5. 2022|

Pojišťovny loni vrátily díky ochrannému limitu víc peněz za léky než kdy dříve

Téměř miliardu korun vrátily loni zdravotní pojišťovny svým klientům na doplatcích za léky. Byla to historicky nejvyšší částka, meziročně se zvedla téměř o desetinu. Přeplatky posílají pojišťovny lidem, kteří překročí roční limit za předepsané léky, loni jich bylo asi devět tisíc, převážně seniorů nad 70 let.
19. 2. 2022|

Poslanci opět posoudí prodej léků na předpis po internetu. Zpřesňují kontrolu i regionalitu

Spor o prodej léků na předpis po internetu vstupuje do dalšího kola. Poslanci Adam Vojtěch a Patrik Nacher (oba za ANO) poslali do sněmovny novou verzi návrhu, který by to umožňoval. Původní kritizovala lékárenská komora i část opozice. Poukazovali na to, že změny zvýhodňují velké e-shopy na úkor malých lékáren.
15. 4. 2021|