TÉMA

Vlasta Burian

V Olomouci vystavují vůz Vlasty Buriana. Komik byl u jeho výroby, mnoho s ním ale nenajezdil

Vlasta Burian byl znám nejen jako komik, ale i jako milovník luxusu, k čemuž patřila rychlá auta. Jeden z jeho vozů představuje soukromé muzeum Veteran Arena v Olomouci. K výrobě dvoumístného automobilu z druhé poloviny třicátých let prý přiložil ruku i sám herec, dlouho se z něj ale netěšil.
2. 8. 2023|

Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.
22. 4. 2023|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Pro jedny „král komiků“, pro jiné kolaborant. Vlastovi Burianovi nebylo vždy do smíchu

„Král? Kdepak král! Teď už jenom králíček…“ reagoval prý Vlasta Burian v padesátých letech na prosbu svého fanouška, aby mu podepsal fotografii jako „král komiků“. Z trůnu ho sesadilo poválečné obvinění z kolaborace a komunistický režim už mu nedovolil se na komediantské výsluní vrátit. Od narození „krále komiků“, jemuž nebylo vždycky zrovna veselo, uplynulo 9. dubna sto třicet let.
9. 4. 2021|