TÉMA

Brandon Lewis

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Dublin a Belfast odsoudily násilí v Severním Irsku. Nepokoje se nelíbí ani britské vládě

Opakující se pouliční násilnosti v Severním Irsku musí přestat, než bude někdo vážně zraněn nebo zemře. Ve čtvrtek to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na snížení napětí v ulicích. Provinční vláda v Belfastu po mimořádném zasedání rovněž odsoudila „naprosto nepřijatelné a neobhajitelné“ násilnosti. S místními představiteli plánuje jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis. Navzdory výzvám ke klidu se výtržnosti opakovaly i ve čtvrtek večer.
8. 4. 2021|