TÉMA

Orli

Americké orly zabíjí sinice. Čeští vědci v nich našli toxin, který by se dal využít v medicíně

Mezinárodní tým, v němž byli i jihočeští vědci, potvrdil výskyt další silně toxické látky ve sladkovodních sinicích v USA. Právě u těchto sinic vědci před dvěma lety objevili nové neurotoxiny, které způsobovaly záhadné úhyny orlů bělohlavých. Výsledky vydané v časopise PNAS přinášejí důležité poznatky pro ochranu přírody i pro medicínu. Nově odhalené toxiny se totiž díky svému silnému účinku na dělení buněk mohou stát vhodnými adepty pro tvorbu léků proti rakovinnému bujení.
28. 9. 2023|

Jedovatý pesticid zabil letos už deset orlů. Jejich malou populaci to ohrožuje, varují ornitologové

Deset orlů mořských již letos uhynulo po otravě karbofuranem. To je jedovatý pesticid, který je v Česku zakázaný, ale ochránci přírody se domnívají, že jej pytláci líčí na hlodavce, kterými se pak dravci živí. Velké množství otrav orlů je obrovským problémem. V současnosti u nás žije na českém území okolo 150 párů a hnízdní úspěšnost nebývá vysoká.
1. 6. 2023|

Jihočeští vědci pomohli objasnit záhadná úmrtí orlů v USA. Zabíjí je jedovaté sinice

Americkou veřejnost na jihovýchodě USA trápí víc než 25 let záhadné úhyny orlů bělohlavých, kteří umírali na neurologickou nemoc nejasného původu. K odhalení příčiny této smrtelné nemoci výrazně přispěl tým jihočeských vědců z Biologického centra AV ČR, Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který potvrdil, že ptáky zabíjí nově objevený toxin ze sinic. Výsledky dlouholetého úsilí mezinárodního týmu vyšly v pátek 26. března v prestižním časopise Science.
26. 3. 2021|