TÉMA

Vladimír Pčolinský

Slovenská prezidentka odvolala stíhaného šéfa civilní tajné služby Aláče

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala stíhaného ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče. Podle prezidentské kanceláře bude pravomoci šéfa SIS v plném rozsahu vykonávat dosavadní náměstek Tomáš Rulíšek, který je dlouholetým příslušníkem SIS a v jehož kompetenci dosud byly také mezinárodní vztahy této tajné služby.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 17:33|

Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě, vyplývá z nedělního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu, policie propustila na svobodu. V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 10:08|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Slovenští prokurátoři kvůli procesním pochybením zrušili stíhání exšéfa tajné služby Pčolinského

Slovenská generální prokuratura zrušila obvinění bývalého ředitele civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který byl vazebně stíhán pro podezření z korupce, píše server Aktuality.sk. Žalobci své rozhodnutí zdůvodnili blíže neupřesněnými procesními pochybeními a chybějícími důkazy v případu. Úřad speciální prokuratury označil krok za ojedinělý. Pčolinský po propuštění z vazby tvrdil, že při jeho stíhání došlo k opakovanému porušení zákona.
31. 8. 2021|

Slovenská prokuratura obvinila šéfa policie, ministr vnitra se ho zastal

Slovenská prokuratura obvinila ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti policejního prezidenta Petera Kovaříka. Informoval o tom mluvčí generální prokuratury Dalibor Skladan. Kovařík v reakci označil stíhání za pokračování tlaku na policii kvůli vyšetřování citlivých kauz elitní policejní složkou NAKA a proti obvinění podal stížnost. Kovaříka se zastal ministr vnitra Roman Mikulec (OĽaNO).
26. 8. 2021|

Čaputová odvolala stíhaného šéfa slovenské tajné služby Pčolinského

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který je obviněný z korupce a o víkendu byl vzat do vazby. Podle médií o tom informoval mluvčí prezidentky Martin Strižinec.
18. 3. 2021|

Na šéfa slovenské tajné služby SIS uvalil soud vazbu. Je podezřelý z korupce

Speciální trestní soud v Pezinku v neděli souhlasil s uvalením vazby na šéfa slovenské civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který čelí obvinění z přijetí úplatku. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, změnit ho může slovenský nejvyšší soud. Pčolinský se vzdal své funkce a chce se stáhnout z veřejného života, oznámila o několik hodin dříve jeho právní zástupkyně Eva Mišíková.
14. 3. 2021|

Slovenská policie zadržela šéfa tajné služby SIS, prezidentka jej postavila mimo službu

Elitní jednotka slovenské policie dnes zadržela šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, podle médií kvůli podezření z korupce. Policie tyto informace zatím nekomentovala, zatímco prezidentka Zuzana Čaputová dočasně Pčolinského postavila mimo službu. Advokátka zadrženého Eva Mišíková řekla, že se její klient cítí nevinen. Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 17:23|