TÉMA

Akademie múzických umění v Praze

Pavel jmenoval Veroniku Křesťanovou ústavní soudkyní

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval ústavní soudkyní místopředsedkyni pražského městského soudu Veroniku Křesťanovou. Odbornice na právo duševního vlastnictví doplní počet soudců Ústavního soudu na čtrnáct, v týmu bude třetí ženou. Křesťanová při odchodu z ceremoniálu řekla, že jako ústavní soudkyně by chtěla být odvážná a zároveň zdrženlivá, rychlá, ale ne zbrklá. Ráda by pokračovala i v akademickém působení.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:54|

Začíná Czech Space Week. Přináší přednášky o vesmíru, koncerty i setkání s experty

Návštěvu kosmické agentury, přednášky i koncert melodií ze sci-fi filmů přinese festival kosmických aktivit Czech Space Week. Hlavní program festivalu odstartuje v pondělí, ale už v pátek a v sobotu mohou lidé navštívit Agenturu EU pro kosmický program (EUSPA) v Praze. Při dnech otevřených dveří se lidé mohou podívat na služby EUSPA spojené s evropskými navigačními systémy a promluvit si se zaměstnanci agentury. Akce budou v Praze a v Brně. Festival končí 20. listopadu.
5. 11. 2021|

V Monaku zemřela sochařka Anna Chromy, autorka „prázdného pláště“ u Stavovského divadla

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. Potvrdila to hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.
19. 9. 2021|

Ve věku 45 let zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb

Ve věku 45 let v pondělí náhle zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb. Na svém webu to v úterý uvedla Fakulta sociálních věd UK, kde působil. Potvrdila to mluvčí školy Jana Chloubová.
1. 6. 2021|

Zemřela herečka Helena Kružíková. V brněnském Národním divadle ztvárnila více než stovku postav

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno, podle rodiny zemřela herečka ve středu.
4. 3. 2021|