TÉMA

Jihoafrická varianta

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Brazílie zjistila novou variantu koronaviru, je podobná té jihoafrické

Brazílie zjistila ve státě Sao Paulo novou variantu koronaviru, která je podobná jihoafrické variantě viru. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na šéfa výzkumného institutu Butantan. Šéf tohoto institutu sídlícího v Sao Paulu také uvedl, že pacient s touto variantou nebyl v Jihoafrické republice, ani nebyl v kontaktu s nikým, kdo by se odtamtud vrátil.
31. 3. 2021|

Milion lidí už dostalo jednu dávku vakcíny. Podle HN jich vláda objednala méně, než mohla

První dávku vakcíny proti covidu-19 dostal už milion lidí a stát zvažuje prodloužení intervalu mezi dávkami, aby se alespoň první dávkou podařilo rychleji naočkovat víc lidí. V zemi trvá tvrdá uzávěra, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl žádost Prahy a středních Čech, aby okresy Praha-východ a Praha-západ směly nad rámec omezení přejíždět do Prahy. Stát se ale již připravuje i na budoucnost, předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr řekl, že na testy do škol přišlo 47 nabídek v ceně zhruba od 20 do 120 korun.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 22:37|

Pandemie ve světě: V USA zemřelo nejvíc lidí v historii. Rakušané plošně očkují okres kvůli mutaci

V USA se loni kvůli pandemii covidu-19 meziročně zvýšila úmrtnost o 15 procent. Zemřelo nejvíc lidí v historii záznamů, což souvisí i s rostoucí populací. Vyplývá to z chystané zprávy Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). V tyrolském okrese Schwaz začalo kvůli šíření jihoafrické varianty plošné očkování. V Bratislavě postavili očkovací centrum, Dánové a Norové přerušili vakcinaci látkou od AstraZeneca. Polsko i Maďarsko hlásí dosud nejvyšší přírůstky nakažených. Proticovidová vakcína americké firmy Novavax dosahuje proti původní verzi koronaviru 96procentní účinnosti, ukázala analýza dat z testu v Británii.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 23:39|

Laboratoř potvrdila tři případy jihoafrické varianty koronaviru v brněnské školce

V Brně se potvrdila takzvaným sekvenováním jihoafrická mutace koronaviru u tří případů z mateřské školy. Na Twitteru to uvedl ředitel laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici způsob, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin. Jihoafrická varianta je výrazně nakažlivější a podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.
26. 2. 2021|

V Česku byla potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru

V Česku byla v jednom případě potvrzena nakažlivější jihoafrická varianta koronaviru. Potvrdila to mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Informace o několika podezřeních na tuto variantu se objevila v minulých dnech. Některé případy souvisely se zájezdem na Zanzibar a týkají se lidí nejméně z Královéhradeckého a Jihomoravského kraje.
25. 2. 2021|