TÉMA

Volný pohyb

Rakousko odmítá rozšíření Schengenu. Nefunguje kontrola vnější hranice, vadí Vídni

Rakousko je v současné situaci proti rozšíření schengenského prostoru, protože nefunguje kontrola vnější hranice, prohlásil rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Evropská komise tento týden vyzvala k rozšíření Schengenu o Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko, poslední jmenovanou zemi podpořili i europoslanci. Rozhodnutí musí členské státy EU schválit jednomyslně.
18. 11. 2022|

Vojtěch navrhne nouzový stav. Podle Hamáčka stačí v některých krajích stav nebezpečí

V Česku by opět mohl být nouzový stav. Na jednání vlády navrhne jeho vyhlášení ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Informace webu iDnes.cz potvrdil mluvčí resortu Daniel Köppl. O nouzovém stavu hovořila v rozhovoru pro Český rozhlas i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, podle ní by umožnil povolat na pomoc nemocnicím mediky. Podle ministra vnitra v demisi Jana Hamáčka (ČSSD) jsou ale zatím problémy v nemocnicích jen v některých krajích, domnívá se, že by mohlo postačit, kdyby jejich hejtmani vyhlásili stav nebezpečí. S tím ale někteří krajští představitelé nesouhlasí. Česká lékařská komora navíc vyzvala i k lockdownu, čili celospolečenské uzávěře, která by snížila počet kontaktů mezi lidmi.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 19:37|

Nouzový stav skončil, část dětí se vrací do škol. Odborníci chtějí větší odstup před dalším krokem

S novým týdnem načalo Česko zcela novou kapitolu koronavirové epidemie. Po půl roce začal den, kdy neplatí nouzový stav, plošně již také neplatí žádné omezení volného pohybu včetně nočního zákazu vycházení. Stále zůstává omezená výuka ve školách, ale alespoň část dětí se do lavic vrací. Odborná skupina MeSES doporučila s dalším otevíráním počkat do 26. dubna. Neděle před otevřením škol přinesla nejnižší počet nakažených od loňského září – 976.
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 14:27|

Izraeli pomohly vysoké pokuty a schopnost zorganizovat masivní očkování

Izrael zavedl celkem tři tvrdé lockdowny, ten poslední loni v prosinci se začátkem očkovací kampaně, a v těchto dnech si může dovolit částečně rozvolnit. Jak se vládě podařilo zvládnout ne zcela poslušnou společnost, přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
25. 2. 2021|