TÉMA

COVAX

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

Spojené státy ukončí bojovou misi v Iráku do konce roku, dohodl se Biden s Kázimím

Americký prezident Joe Biden s iráckým premiérem Mustafou Kázimím ve Washingtonu formálně uzavřel dohodu o ukončení americké bojové mise v Iráku do konce letošního roku, píše agentura Reuters. Děje se tak více než 18 let poté, co USA své vojáky do Iráku vyslaly. Spojené státy mají v Iráku nyní asi 2500 příslušníků ozbrojených sil, kteří se soustředí na potírání zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS).
26. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 16:46|

Guterres zůstane ve funkci generálního tajemníka OSN dalších pět let

Valné shromáždění OSN zvolilo Antónia Guterrese generálním tajemníkem na další pětileté funkční období. Portugalský politik byl jediným kandidátem a svůj post nakonec obhájil, aniž museli vyslanci 193 členských zemí jednotlivě odevzdávat hlasy. Guterres stojí v čele OSN od 1. ledna 2017 a jeho stávající mandát vyprší na konci letošního roku.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 19:19|

USA darují chudším zemím postupně 500 milionů dávek vakcín

Spojené státy nakoupí od firem Pfizer a BioNTech dalších 500 milionů dávek jejich vakcíny proti covidu-19, které budou sdílet v rámci iniciativy COVAX s 92 chudšími zeměmi a Africkou unií. Americký prezident Joe Biden to potvrdil v předvečer summitu lídrů zemí sdružených ve skupině G7. Smlouva by měla být dokončena v následujících týdnech.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 22:23|

Do července dostane nabídku očkování 70 procent dospělých Evropanů, řekla šéfka EK

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová prohlásila, že do července bude mít možnost očkovat se 70 procent dospělých Evropanů a že EU koncem týdne získá od počátku vakcinace 260 milionů dávek vakcíny. Lídryně to řekla na konferenci Europaforum. Zatímco na počátku očkovací kampaně proti koronaviru čelila sedmadvacítka značné kritice, nyní je nepochybné, že imunizace je velkým úspěchem, dodala von der Leyenová.
20. 5. 2021|

Gatesovi oznámili rozvod po 27 letech manželství. Budou se dále podílet na chodu své nadace

Americký miliardář a šéf společnosti Microsoft Bill Gates a jeho manželka Melinda se rozvedou. Pár to veřejnosti sdělil ve svém pondělním prohlášení na Twitteru. V něm mimo jiné stojí, že oba manželé už nevěří tomu, že mohou společně růst jako pár. Gatesovi požádali veřejnost o „prostor a soukromí“ pro svou rodinu. Slíbili, že společně budou dále provozovat svojí nadaci Bill and Melinda Gates Foundation.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 22:00|

Covid se z Indie přelévá do sousedství. Krizi čelí Nepál či Pákistán, vakcíny zatím nedostanou

Indie je v současnosti nejzasaženější zemí světa, denně tam přibývají statisíce případů a tisíce mrtvých. Kritická situace v druhé nejlidnatější zemi světa se přelévá i do sousedních států. Rapidně počty případů rostou v Nepálu či na Srí Lance a chudé země se jen tak nedočkají vakcín. Spoléhají totiž na jejich výrobu v Indii, která ale zakázala přípravky vyvážet.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:32|

Pandemie ve světě: Rakousko a další země chtějí vyrábět vakcínu, COVAX rozdělí očkovací látku 142 zemím

Rakousko, Dánsko a další země ze skupiny „rychle jednajících států“, které si v boji s koronavirem opakovaně vyměňují zkušenosti, se v budoucnu nebudou při výrobě očkovacích látek spoléhat na Evropskou unii a budou společně s Izraelem vyrábět vakcíny proti covidu-19. Mezinárodní očkovací program COVAX rozdělí do konce května ve 142 zemích světa celkem 237 milionů dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Severské země patří ve zvládání epidemie mezi ty nejúspěšnější v Evropě.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 22:11|

Pandemie ve světě: Francie má nejvíc nakažených od listopadu, rakouská obec jde do izolace

Francie hlásí za úterý 31 518 infikovaných, což je nejvíce od listopadu. Rakouská obec jde do izolace kvůli jihoafrické variantě koronaviru. Maďarsko začalo jako první země v Evropské unii očkovat vakcínou proti covidu-19 od čínského výrobce Sinopharm, která zatím nemá souhlas unijních institucí.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 21:48|