TÉMA

Japan Airlines

„Nikdo nebral zavazadla.“ Cestující z japonského letadla zachránila učebnicová evakuace

Cestující z letadla společnosti Japan Airlines, které se na tokijském letišti Haneda srazilo se strojem pobřežní stráže a začalo hořet, zachránila bezchybná evakuace, především pak to, že si při opuštění letounu s sebou nevzali příruční zavazadla. Podle webů stanic BBC a CNN se na tom shodují letečtí experti. Rychlému šíření ohně zabránily podle odborníků zřejmě přepážky v křídle, píše The Guardian. Z dopravního letadla se podařilo zachránit všech 379 lidí na palubě. Z posádky druhého stroje přežil jen pilot, dalších pět jejích členů zahynulo. Letoun pobřežní stráže neměl podle agentur před srážkou povolení ke startu.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 20:21|

Japonsko se chystá na tajfun Lan, ruší vlakové spoje a lety

Blížící se tajfun Lan přinutil japonské dopravce k preventivnímu rušení vlakových spojů a letů. Kvůli silné smršti, která by měla na tichomořské západní pobřeží Japonska dorazit v úterý, nevyjedou i některé rychlovlaky šinkanzen, informovala agentura Kjódó.
14. 8. 2023|

Vybrané Boeingy čeká po incidentu v Denveru kontrola lopatek motorů

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. Úřad bezprostředně po nehodě všem aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, a nařídil mimořádnou kontrolu. Nyní vydal příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina ve srovnání s letadly 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:59|

Motor boeingu nad Denverem podle vyšetřovatelů selhal kvůli únavě materiálu, slyšet byla hlasitá rána

Motor letadla United Airlines, který v sobotu kriticky selhal, podle americké Národní rady pro bezpečnost dopravy vykazoval známky únavy materiálu. Incident přežili všichni na palubě letounu, padající trosky nezranily ani nikoho na zemi. Společnost Boeing doporučila do odvolání nepoužívat stroje se stejným typem motoru.
23. 2. 2021|