TÉMA

Horní Cerekev

V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:01|

Energetici už téměř všude obnovili dodávky proudu po středeční noční bouřce. Trvají omezení na železnici

Energetici opravili po bouřce, která zasáhla Česko v noci z úterý na středu, téměř všechny poruchy a obnovili dodávky proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D pracuje na odstranění závad. Dále také platí některá omezení na železnici na Vysočině.
1. 7. 2021|

U uhynulé labutě v Nymburce se potvrdila ptačí chřipka

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě na Labi v Nymburku. Jde o sedmý letošní nález u volně žijících ptáků, informoval Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Pět předchozích potvrzených případů u divokých ptáků bylo z jižních Čech, jeden v Libereckém kraji. Ve středních Čechách bylo na začátku února potvrzeno ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Jde o subtyp H5N8.
23. 2. 2021|