TÉMA

Pretoria

Jihoafrická republika popřela obvinění USA, že dodala zbraně a munici Rusku

Jihoafrická republika (JAR) čelila podezření, že dodala zbraně Rusku a porušila svůj neutrální postoj k válce. S obviněním přišly Spojené státy. Ministerstvo zahraničí JAR to v pátek popřelo a uvedlo také, že se americký velvyslanec v Jihoafrické republice za obvinění omluvil.
12. 5. 2023|

Etiopská vláda se dohodla s tigrajskými povstalci na zastavení bojů

Znepřátelené strany bojující v Etiopii se dohodly na zastavení bojů. Na tiskové konferenci v jihoafrické Pretorii, kde se od minulého týdne konaly mírové rozhovory mezi zástupci etiopské vlády a tigrajskými povstalci, to ve středu uvedl speciální vyslanec Africké unie (AU). Podle agentury Reuters se jedná o zásadní diplomatický průlom ve dva roky trvajícím konfliktu, při kterém zahynuly tisíce lidí a miliony musely opustit své domovy.
2. 11. 2022|

Pandemie ve světě: Vietnam pozastaví lety do Hanoje. Slovensko usnadňuje pravidla pro cestování

Vietnam od úterka pozastaví mezinárodní lety do Hanoje, zároveň chce otestovat všech devět milionů obyvatel Ho Či Minova města ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru. Opatření zpřísňuje také Jihoafrická republika, kde restaurace, bary nebo posilovny budou muset zavírat dříve. Slovensko naopak rozvolňuje cestovní pravidla, v Itálii se otevírají vnitřky restaurací či stadiony a ve Francii začalo protikoronavirové očkování pro všechny dospělé.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 14:47|

Jihoafričtí vědci odhalili původ záhadných kruhů v poušti

Podivné kruhy, které se občas objevují na jihu Afriky, vyvolávaly desítky let spekulace a vzbuzovaly fantastické dohady. Nyní vědci věří, že záhadu rozluštili.
22. 2. 2021|