TÉMA

Levada

Mladí Rusové se obávají mobilizace. Do zahraničí odešly statisíce mužů

Další vlnu mobilizace očekává v příštích měsících skoro polovina Rusů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Nezávislého centra Levada v Moskvě. A to i přes ujišťování Kremlu, že nové povinné odvody do armády nejsou potřeba. Počet dobrovolníků podle ruských úřadů od začátku roku překonal 100 tisíc.
13. 4. 2024|

Protiválečné nálady v Rusku jsou, ale ne takové, aby mohly ukončit konflikt, míní sociolog z centra Levada v Moskvě

Vyhlášení všeobecné mobilizace kvůli pokračující válce na Ukrajině očekává v Rusku 65 procent obyvatel. Zjistil to nezávislý výzkum Analytického centra Levada v Moskvě. Poslední odvody skončily v říjnu a Kreml opakovaně tvrdí, že další vlnu nechystá. Velké mobilizace se podle sociologa Alexeje Levinsona z Levady většina Rusů přímo bojí.
12. 12. 2022|

„Je jediný, takže je nejlepší,“ čte vysokou popularitu Putina ve státním průzkumu Procházková

Šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi aktuálně důvěřuje 66 procent Rusů. Vyplývá to z šetření státního Všeruského institutu pro výzkum veřejného mínění v Moskvě (VCIOM). Lidé podle sociologů oceňují hlavně odmítavý postoj k rozšiřování Severoatlantické aliance a ochranu ruských občanů na východě Ukrajiny, kde Moskva před osmi lety rozpoutala válku podporou tamních separatistů. Obyvatelům ukrajinského Donbasu od té doby rozdala přes sedm set tisíc ruských pasů.
2. 2. 2022|

Jednotné Rusko dostalo ve volbách méně hlasů, než uvádějí oficiální výsledky, zjistil nezávislý průzkum

Parlamentní volby v Rusku by i podle průzkumu nezávislého Analytického centra Jurije Levady vyhrála strana Jednotné Rusko. Podle jejího zjištění ale dalo vládní straně prezidenta Vladimíra Putina svůj hlas méně Rusů, než uvádějí oficiální výsledky. Nevládní analytické centrum, v Rusku označené za zahraničního agenta, chce svá zjištění zveřejnit příští týden. Česká televize je získala v předstihu.
1. 10. 2021|

Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku

Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|