TÉMA

Vzácné kovy

Evropa hledá cestu, jak získávat vzácné prvky. Praseodym chce najít v hnojivech

Evropská závislost na vzácných kovech se stává stále větším problémem, hlavně proto, že bez nich se nedají vyrábět moderní technologie. A tak hledá řešení, která by ji zbavila nutnosti nakupovat je z Číny nebo Konga. Tým norského vědce Arneho Ratvika nyní přišel s ambiciózním plánem získávat vzácné prvky z hnojiv.
4. 1. 2024|

Výroba západních zbraní je závislá na vzácných kovech. Čína je těží, ruské vlaky dovážejí

Evropský zbrojní průmysl je závislý na Moskvě i na Pekingu. Zásadní surovinou pro výrobu moderních zbraní jsou totiž kovy vzácných zemin, které se těží v Číně a do Evropy jsou přepravovány po ruské železnici. Materiál potřebný pro výrobu zbraní, které EU posílá na Ukrajinu, tak zřejmě putuje po železničních kolejích nepřítele, upozornila agentura Bloomberg.
25. 1. 2023|

Gróňané nechtějí těžit uran a vzácné kovy. Volby vyhrálo opoziční Inuitské společenství

Grónská opoziční strana Inuitské společenství zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Získala více než třetinu hlasů a porazila hegemona tamní politiky – sociálnědemokratickou Pokrokovou stranu. Inuitské společenství je odpůrcem plánovaného rozsáhlého těžebního projektu v lokalitě bohaté na uran a vzácné zeminy.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 13:53|

Plasty jsou znečištěné kovy vzácných zemin, tvrdí vědci. Našli je i v hračkách a jednorázových obalech

Některé vzácné kovy, které se používají například při výrobě chytrých telefonů či jiné elektroniky, je stále častěji možné najít v běžných spotřebních plastech. Vyskytují se tak třeba v jednorázových obalech nebo dětských hračkách. Poukázal na to nový výzkum, který publikoval časopis Science of the Total Environment.
20. 2. 2021|