TÉMA

Ivana Milenkovičová

Poláci přijdou v Rusku o zpravodaje, bez pomoci zůstane v zemi i ČT, říká novinář Jędruchów

Zpravodaj polské veřejnoprávní televize a spolupracovník České televize v Moskvě Tomasz Dawid Jędruchów musí na začátku září opustit Rusko. Tamní ministerstvo zahraničí mu neprodloužilo novinářskou akreditaci, bez které v Rusku jako novinář nemůže pracovat. Podle Jędruchówa jsou za tím dva důvody – nedávné vyhoštění ruského novináře z Polska a česko-ruský diplomatický spor po vypuknutí kauzy Vrbětice. Za jakých podmínek jeho kariéra v Rusku končí a co jeho odjezd bude znamenat pro obě země, říká Jędruchów v rozhovoru pro pořad Newsroom ČT24.
4. 5. 2021|

Vrbětická kauza dopadá na zahraniční reportéry v Rusku. Bojí se jakékoli záminky k vyhoštění

Nejdříve se objevily informace o zapojení ruských tajných agentů do výbuchu ve Vrběticích, následně přišla diplomatická roztržka a snižování počtu zaměstnanců na ambasádách v Rusku i Česku, a nakonec zařazení Česka na ruský seznam nepřátelských zemí. O všem zahraniční zpravodajové z Ruska informují, události ale mají dopad i na ně samotné. Mají problém získat respondenty a bojí se o akreditaci, bez které nemůžou v zemi novinářsky působit. Kdo z novinářů, kteří se objevují v českých médích, si post udržel, kdo o něj přišel a jak ovlivní současná situace práci českých reportérů v Rusku, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
1. 5. 2021|

Zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku: Opakovaně mi bylo důrazně naznačeno, abych se klidila z cesty

Víc než dřív začínají novináři v Rusku cítit, že mezi nimi úřady rozlišují. Jiný přístup mají k redaktorům státních a prokremelských médií a jiný ke členům nezávislých opozičních redakcí. Rozdílné podmínky mají také novináři z menších měst a zahraniční zpravodajové. Ukazuje se to teď, kdy všichni reportují z protestů na podporu opozičního vůdce Alexeje Navalného. Kdo má jakou pozici a s čím se novináři v Rusku setkávají, pro pořad Newsroom ČT24 nastínila Ivana Milenkovičová, která se z Moskvy hlásí pro Český rozhlas.
9. 2. 2021|