TÉMA

Tereza Nvotová

Porotu cen Trilobit letos zaujal film o pilotech RAF a série o znásilnění

Porotu 36. ročníku cen Trilobit nejvíc zaujal film Good Old Czechs, který pojednává o dvou československých pilotech RAF. Hlavní cenu Trilobit 2023 porota udělila i televizní sérii Pět let, jejíž autoři se věnovali tématu dávného znásilnění a jeho vlivu na osud dvou mladých lidí. Cenu Vladislava Vančury dostal kostýmní výtvarník Theodor Pištěk za celoživotní dílo, jímž přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální i divadelní tvorby a k jejímu mezinárodnímu věhlasu.
22. 1. 2023|

Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 11:18|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|